Οταν η «Καλίσι» βρέθηκε αντιμέτωπη με τον θάνατο

Οταν η «Καλίσι» βρέθηκε αντιμέτωπη με τον θάνατο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα ηθοποιός Εμίλια Κλαρκ, που ενσαρκώνει τη Ντενέρις Ταργκάριεν στο «Game of Thrones», ανοίγει την καρδιά της στο περιοδικό New Υorker και αποκαλύπτει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και τα οποία λίγο έλειψε να την οδηγήσουν στον θάνατο.

Ολα ξεκίνησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2011. Είχε πάει να κάνει γυμναστική όταν ξαφνικά άρχισε να νιώθει δυνατούς πόνους στο κεφάλι, σαν να έσφιγγε τον εγκέφαλο της ένα ελαστικό έλασμα. Επέστρεψε στα αποδυτήρια, όπου έκανε εμετό. Για αρκετά λεπτά προσπάθησε να ξεπεράσει τους πόνους και τη ναυτία που ένιωθε. «Δεν πρόκειται να παραλύσω», έλεγε και κουνούσε τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών της για να το εξακριβώσει. Προκειμένου να διατηρήσει τη μνήμη της, άρχισε να απομνημονεύει κάποια από τα λόγια της για τη γνωστή τηλεοπτική σειρά. Μια γυναίκα που μπήκε στα αποδυτήρια τη γύρισε στο πλάι και κάλεσε ασθενοφόρο. Η Κλαρκ θυμάται τον ήχο της σειρήνας του ασθενοφόρου, τις φωνές, κάποιον να λέει ότι ο σφυγμός της είναι ασθενής, ενώ την ίδια στιγμή έκανε εμετό χολή.

Οταν έφθασε στα Επείγοντα του νοσοκομείου Γουίτινγκτον, κανείς δεν γνώριζε από τι έπασχε η γνωστή ηθοποιός και δεν μπορούσαν να της δώσουν κάτι για τον πόνο. Υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από υπαραχνοειδή αιμορραγία, μια εν δυνάμει θανατηφόρο μορφή εγκεφαλικού. Υποβλήθηκε σε επέμβαση που απέτρεψε τα χειρότερα, όμως ξύπνησε με οξείς πόνους και σε αφασία (μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων). Η αφασία υποχώρησε ευτυχώς λίγες ημέρες αργότερα και η Εμίλια Κλαρκ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έναν μήνα μετά την εισαγωγή της για να ξεκινήσει την προετοιμασία της για την επιστροφή της στα πλατό του «Game of Thrones» της δεύτερης σεζόν. Παίρνει μορφίνη μεταξύ δύο συνεντεύξεων για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τους επίμονους πόνους και παλεύει με την αφόρητη κούραση: «Η δεύτερη σεζόν ήταν η χειρότερη για εμένα. Για να είμαι πολύ ειλικρινής, σκεφτόμουν κάθε λεπτό ότι θα πεθάνω». Στην πρώτη επέμβαση, οι γιατροί είχαν εντοπίσει άλλο ένα «μικρό ανεύρυσμα» που έπρεπε να παρακολουθούν στενά.

Το 2013, μόλις είχε ολοκληρώσει τις θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, η Εμίλια Κλαρκ υποβάλλεται για πολλοστή φορά σε εξετάσεις. Τότε, οι γιατροί βλέπουν ότι το ανεύρυσμα διπλασιάστηκε σε μέγεθος και πρέπει να χειρουργηθεί. Αν και θεωρήθηκε απλή διαδικασία, η επέμβαση δεν είναι επιτυχημένη και χρειάζεται εκτάκτως νέο χειρουργείο, με τρυπανισμό, για να αντιμετωπίσουν την αιμορραγία.

Η Εμίλια Κλαρκ θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της και λέει σήμερα ότι «θεραπεύθηκα πέραν κάθε προσδοκίας μου». Θα επενδύσει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια στους ασθενείς που επέζησαν από εγκεφαλικά επεισόδια και έχουν ανάγκη από θεραπεία. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη που βρίσκομαι εδώ για να δω το τέλος της ιστορίας», λέει σήμερα στα 32 της η πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς, η όγδοη και τελευταία σεζόν της οποίας θα αρχίσει να προβάλλεται σε λίγες βδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή