ΟΗΕ: Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Γκολάν ζητά η Συρία

ΟΗΕ: Εκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Γκολάν ζητά η Συρία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Συρία ζήτησε την Τρίτη έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στα Υψώματα του Γκολάν, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στο τμήμα της περιοχής που έχει καταλάβει και προσαρτήσει, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η προεδρία του ΟΗΕ, την οποία ασκεί τον Μάρτιο η Γαλλία, καλείται τώρα να ορίσει την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η συνεδρίαση. Εάν δεν μπορέσει να την οργανώσει πριν από την Κυριακή (31η Μαρτίου), επαφίεται στη Γερμανία, η οποία τη διαδέχεται στον ρόλο από τη Δευτέρα, να την προγραμματίσει.

Είναι πιθανό μια διαδικαστική ψηφοφορία, που θα μπορούσε να ζητήσει κάποιο από τα 15 κράτη-μέλη του ΣΑ, να αποτρέψει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, σημείωσε διπλωμάτης. Για να το επιτύχει, η χώρα που θα το ζητήσει πρέπει να εξασφαλίσει εννιά ψήφους. Στη διαδικαστική ψηφοφορία δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του

ΣΑ.

Το πρωί της Τρίτης, στη μηνιαία συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών του Συμβουλίου δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για την αναγνώριση, προχθές Δευτέρα, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, της «κυριαρχίας» του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν, παρά τις αποφάσεις του Οργανισμού που χαρακτηρίζουν αυτή την περιοχή «κατεχόμενο έδαφος».

Πολλά κράτη κατήγγειλαν την πολιτική των «τετελεσμένων» την οποία εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει ήδη αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ – η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Πολωνία – υπογράμμισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα εδάφη που είναι κατεχόμενα από το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967, συμπεριλαμβανομένου του Υψιπέδου του Γκολάν».

«Η προσάρτηση μιας περιοχής διά της βίας είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Κάθε διακήρυξη περί μονομερούς αλλαγής συνόρων αντίκειται προς τους κανόνες της διεθνούς τάξης και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υπενθυμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ ήταν εξαιρετικά δηκτικός σε αυτή τη συνεδρίαση.

Οι παράμετροι στις οποίες έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή «δεν είναι επιλογές σ' ένα μενού από τις οποίες μπορείς να διαλέγεις ό,τι σου αρέσει», είπε.

Απεναντίας, «είναι, στο σύνολό τους, το θεμέλιο οποιουδήποτε σχεδίου ειρήνης και κάθε μελλοντικής διαπραγμάτευσης», συνέχισε. «Η αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο» και αψηφά «την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν καταστάσεις που διαμορφώθηκαν παράνομα», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

«Επαφίεται σε αυτό το Συμβούλιο να φροντίζει να τηρούνται (οι) θεμελιώδεις αρχές» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έχει σκοπό τη διασφάλιση «της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ειδικά χαρακτηρίζοντας παράνομη «την κατάκτηση εδαφών διά της βίας».

«Αυτός είναι ο λόγος που η σιωπή του Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα είναι ολοένα πιο εκκωφαντική, ολοένα πιο ακατανόητη, και για τη Γαλλία ολοένα πιο απαράδεκτη», κατέληξε ο Ντελάτρ.

Από τη δική του πλευρά, ο Aμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζόναθαν Κόεν αντέταξε ότι το να «επιτρέπεται στο συριακό και το ιρανικό καθεστώς να ελέγχουν τα Υψώματα του Γκολάν» ισοδυναμεί με το να «κλείνεις τα μάτια μπροστά στις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί από το Ασαντ και στην αποσταθεροποιητική παρουσία του Ιράν στην περιοχή».

Τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία καταλήφθηκαν το 1967 από το Ισραήλ και προσαρτήθηκαν το 1981, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε. Περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες, είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους κι επιβλέπει τη Γαλιλαία και τη λίμνη Τιβεριάδα στην ισραηλινή πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT