Φρικτοί τρόποι εκμετάλλευσης των προσφύγων

Φρικτοί τρόποι εκμετάλλευσης των προσφύγων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το τέλος της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» ή την αναθεώρηση της αποστολής της, ώστε να μην περιλαμβάνει διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στα ύδατα της Μεσογείου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πρόταση αναθεώρησης περιλαμβάνεται η ενίσχυση της συνεργασίας της Ε.Ε. με τη λιβυκή ακτοφυλακή.

Την ίδια ώρα, νέα έκθεση περιγράφει διεξοδικά τα βασανιστήρια που υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες ακόμη και στις επίσημες εγκαταστάσεις κράτησης της Λιβύης.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά αν όχι, η επιχείρηση θα πρέπει να τερματιστεί, δυστυχώς με όλες τις συνέπειες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επιχείρηση «Σοφία» λήγει την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Με βάση το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η επιχείρηση θα μπορούσε να παραταθεί για έξι μήνες, αλλά χωρίς ναυτικά μέσα. Θα περιλαμβάνει μόνο εναέριες περιπολίες της Μεσογείου και εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα εγκριθεί.

Η ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ιταλίας από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι οδήγησε σε κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών για τα καράβια των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και της ίδιας της ιταλικής ακτοφυλακής εφόσον μετέφεραν ανθρώπους που είχαν διασωθεί στη θάλασσα. Η Ε.Ε. βιώνει ακόμη τις πολιτικές επιπτώσεις του 2015, της χρονιάς κατά την οποία πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, τις χρονιές που ακολούθησαν, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραστικά, πέφτοντας στους 141.000 ανθρώπους το 2018. Αυξήθηκε, αντιθέτως, η θνησιμότητα, με τριπλασιασμό των θανάτων ανά απόπειρα διάσχισης.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση Women’s Refugee Comission δημοσίευσε έκθεση που περιγράφει τα κέντρα κράτησης στη Λιβύη με ακόμη μελανότερα χρώματα από αυτά που είχαν γίνει ώς τώρα γνωστά. Σύμφωνα με την οργάνωση, δεν πέφτουν θύματα βιασμών μόνο οι γυναίκες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών της Λιβύης, αλλά και οι άνδρες και τα αγόρια. Η μείωση των διασχίσεων έχει φέρει μείωση των εσόδων για τα κυκλώματα των διακινητών, με αποτέλεσμα να βρίσκουν όλο και πιο φρικτούς τρόπους εκμετάλλευσης ή εκβιασμού των κρατουμένων για επιπλέον έσοδα.

Η επικεφαλής του προγράμματος για τη σεξουαλική βία, Σάρα Τσίνογουεθ, υποστήριξε ότι συχνά οι σεξουαλικές επιθέσεις βιντεοσκοπούνται και αποστέλλονται στους συγγενείς των θυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, ώστε να πληρώσουν λύτρα, αν δεν θέλουν να συνεχιστούν τα βασανιστήρια.

«Είναι αδύνατο να αντέξει κανείς να διαβάσει τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στην έκθεση», σημείωσε η συντάκτρια του περιοδικού Spiegel, Ράνια Σάλουμ, αναφέροντας διαφορετικά είδη βιασμών. «Αν μου τα είχε περιγράψει κανείς εκ των προτέρων, δεν θα τα πίστευα» είπε στις ερευνήτριες νέος άνδρας από την Γκάμπια, που τελικά πέρασε στην Ιταλία. «Δεν υπάρχουν λόγια», συμπλήρωσε άνδρας από τη Γουινέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή