ΗΠΑ: Αυτοκτονίες επιζώντων στο Πάρκλαντ

ΗΠΑ: Αυτοκτονίες επιζώντων στο Πάρκλαντ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις αυτοκτονίες σε διάστημα οκτώ ημερών έρχονται να υπενθυμίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι το τραύμα από τις φονικές επιθέσεις σε σχολεία δεν επουλώνεται με τον καιρό, εγείροντας εκ νέου αιτήματα να βελτιωθεί η ψυχολογική υποστήριξη αυτών που επέζησαν και των συγγενών των θυμάτων. Δύο νέοι αυτοκτόνησαν με διαφορά μιας εβδομάδας, έναν χρόνο μετά την επίθεση με 17 νεκρούς σε λύκειο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 – οι δύο νέοι είχαν επιζήσει της επίθεσης. Εκείνη την ημέρα, η Σίντνεϊ Αϊέλο είχε δει τον Νίκολας Κρουζ να εισβάλλει στο σχολείο της με ένα ημιαυτόματο τουφέκι και να σκοτώνει δύο στενούς φίλους της. Εκτοτε υπέφερε από μετατραυματικό στρες και από το σύνδρομο ενοχής του επιζώντος, σύμφωνα με τους γονείς της. Πριν από μία εβδομάδα έδωσε τέλος στη ζωή της σε ηλικία 19 ετών.

Την Κυριακή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι και άλλος μαθητής που γλίτωσε από τη φονική επίθεση έφυγε από τη ζωή, σημειώνοντας ότι, όπως φαίνεται, αυτοκτόνησε. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε, αλλά, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτός ή αυτή ήταν 15 ετών.

Καθώς το Πάρκλαντ αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει το πένθος για τους δύο νέους θανάτους, ο πατέρας ενός μικρού κοριτσιού που σκοτώθηκε σε άλλη φονική επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, έφυγε και αυτός από τη ζωή. Ο 49χρονος Τζέρεμι Ρίτσμαν έχασε την κόρη του Αβιελ το 2012, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο σχολείο αυτό του Κονέκτικατ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, σκοτώνοντας 20 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 6 εκπαιδευτικούς προτού αυτοκτονήσει.

Ο Τζέρεμι Ρίτσμαν «ήταν στο Πάρκλαντ την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο AFP ο Ράιαν Πέτι, η 14χρονη κόρη του οποίου, Αλάινα, σκοτώθηκε στην περυσινή επίθεση. «Συνάντησε οικογένειες για να μας βοηθήσει. Σου ματώνει την καρδιά να συνειδητοποιείς σε ποιο βαθμό υπέφερε», πρόσθεσε ο Πέτι. Περισσότεροι από 214.000 μαθητές έχουν ζήσει μια αιματηρή επίθεση σε κάποιο σχολείο στις ΗΠΑ από το 1999, σύμφωνα με βάση δεδομένων της Washington Post.

Ο Τζέρεμι Ρίτσμαν και η Σίντνεϊ Αϊέλο είχαν προσηλωθεί στον αγώνα κατά του τραγικού αυτού φαινομένου. Αυτός είχε δημιουργήσει ένα ίδρυμα για την προώθηση της έρευνας σχετικά με την ψυχική υγεία και ζητούσε από τους εκλεγμένους της πολιτείας του να βελτιώσουν το σύστημα ψυχιατρικής περίθαλψης.

Η Αϊέλο, όπως και πολλοί άλλοι νέοι του Πάρκλαντ, είχε επενδύσει σε μια εκστρατεία για καλύτερο έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Χάρη στον αγώνα τους, ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε στην απαγόρευση των λεγόμενων υποκόπανων ανάκρουσης, ή bump stocks, ενός αξεσουάρ για τη μετατροπή ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου σε αυτόματα, και δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει κι άλλο. Αντιθέτως, μάλιστα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου συνέστησε τον Δεκέμβριο να οπλιστεί το σχολικό προσωπικό.

«Θα πρέπει να δαπανήσουμε τα χρήματα που οι πολιτικοί θέλουν να διατεθούν για τον εξοπλισμό των εκπαιδευτικών σε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν πραγματικά να σώσουν ζωές, όπως η φροντίδα της ψυχικής υγείας στα σχολεία μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας από τους επιζήσαντες του Πάρκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή