Τριγμοί σε γυναικείο περιοδικό του Βατικανού

Τριγμοί σε γυναικείο περιοδικό του Βατικανού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδρύτρια και η εκδοτική ομάδα, στην οποία μετέχουν μόνο γυναίκες, του γυναικείου περιοδικού του Βατικανού παραιτήθηκαν, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε προσπάθεια σπίλωσής τους μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου που αποκάλυπτε την εκτεταμένη κακοποίηση των καλογραιών. Η Λουτσέτα Σκαράφια, ιδρύτρια του γυναικείου περιοδικού Women Church World, δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία εξηγεί ότι η συντακτική ομάδα της «παραιτείται», επειδή ένιωσε ότι «περιβάλλεται από κλίμα καχυποψίας και προοδευτική έλλειψη νομιμοποίησης». Η επιστολή παραίτησης πρόκειται να δημοσιευθεί και στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού. Η συντακτική ομάδα, η οποία αποτελείται από έντεκα γυναίκες, συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί μαζί με την επίσημη εφημερίδα της Αγίας Εδρας Osservatore Romano από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας. Οπως τόνισε η Σκαράφια, «είμαστε συντετριμμένες από τις εξελίξεις».

Η απόφαση των γυναικών να παραιτηθούν ελήφθη όταν ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου ότι ο Αντρέα Μόντα, ο εκδότης του Osservatore Romano, επρόκειτο να αναλάβει και τη διεύθυνση του γυναικείου περιοδικού. Η Σκαράφια ισχυρίζεται ότι ο Μόντα αναθεώρησε την απόφασή του όταν η συντακτική ομάδα απείλησε ότι θα παραιτηθεί και οι ρωμαιοκαθολικές εβδομαδιαίες εφημερίδες που διανέμουν μεταφρασμένο το Women Church World σε Γαλλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική τής δήλωσαν ότι θα σταματούσαν τη διανομή του εντύπου. «Μετά τις προσπάθειες να μας θέσουν υπό έλεγχο, ήρθαν οι έμμεσες απόπειρες να μας στερήσουν τη νομιμοποίηση», δήλωσε η Σκαράφια στο Associated Ρress, τονίζοντας ότι άλλες γυναίκες προσελήφθησαν στον Osservatore Romano προβάλλοντας «μια συντακτική γραμμή αντίθετη προς τη δική μας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σκαράφια έγραψε τον Φεβρουάριο άρθρο με το οποίο καταδείκνυε τις περιπτώσεις καλογραιών που ήταν θύματα βιασμού ή κακοποίησης από ιερείς και επισκόπους. Οι γυναίκες αυτές εξαναγκάζονταν να υποβληθούν σε έκτρωση ή να εγκαταλείψουν την Εκκλησία εφόσον έμεναν έγκυοι μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε την κατάσταση, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημαντικό πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT