ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τοπικές εκλογές υψηλού ρίσκου για τον Ερντογάν

Τουρκία: Τοπικές εκλογές υψηλού ρίσκου για τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος την Κυριακή με τις τοπικές εκλογές, εν μέσω οικονομικής καταιγίδας, η οποία τον υποχρέωσε να διεξαγάγει μία λυσσώδη προεκλογική εκστρατεία για να αποφύγει μία τιμωρητική ψήφο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα.

Την Κυριακή, περί τα 58 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους δημάρχους των πόλεων και τους μουχτάρ των συνοικιών και των κοινοτήτων. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στους 30 μητροπολιτικούς δήμους που αποτελούν την οικονομική καρδιά της χώρας.

Ο Ερντογάν ενεπλάκη όσο κανείς άλλος ηγέτης του τουρκικού κράτους πριν από αυτόν στις τοπικές εκλογές, παρευρισκόμενος μέχρι και σε πέντε συγκεντρώσεις καθημερινά στα τέσσερα άκρα της χώρας.

Για να αποτρέψει την ήττα του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, δήμαρχος της οποίας έχει χρηματίσει και ο ίδιος, ο Ερντογάν κατέβασε εκεί «βαρύ πυροβολικό»: τον πρώην πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ.

Αλλά, το «χαστούκι» μπορεί να έρθει από την Αγκυρα, προειδοποιούν αναλυτές και δημοσκοπήσεις, όπου ο υποψήφιος του AKP, ένα πρώην υπουργός, και ο αντίπαλός του της αντιπολίτευσης μάχονται στήθος με στήθος.

Για τον Ερντογάν, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 2002, «η ήττα σε μία από τις πόλεις αυτές θα αποτελούσε σημαντικό συμβολικό πλήγμα στην εξουσία του», συνοψίζει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, του Washington Institute of Near East Policy. «Δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να χάσει».

Ομως, την ώρα που το AKP έκτισε την επικράτησή του στην επιτυχία της τουρκικής οικονομίας εδώ και 17 χρόνια, αυτό ακριβώς είναι πλέον η «αχίλλειος πτέρνα» του.

Τουρκία: Τοπικές εκλογές υψηλού ρίσκου για τον Ερντογάν-1
Γυναίκα περπατά μπροστά από αφίσα του Ερντογάν και του Ντελβέτ Μπαχτσελί, ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής. (REUTERS/Umit Bektas)

Επιβίωση

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται πλέον σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια και ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει πλήξει σημαντικά το πορτοφόλι των καταναλωτών, κυρίως στον τομέα των προϊόντων διατροφής.

Για να αμβλύνει την δυσαρέσκεια, ο Ερντογάν διέταξε τον περασμένο μήνα τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας να στήσουν πάγκους με φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές.

Εφθασε μέχρι να υποστηρίξει ότι οι μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά στους δημοτικούς πάγκους αποτελούν ένδειξη «ευημερίας» και όχι «φτώχειας».

Αλλά, προτίμησε να μην βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην οικονομία, αλλά μετακίνησε την συζήτηση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, σκιαγραφώντας μία χώρα αντιμέτωπη με «απειλές» και κατατρυχόμενη από «εχθρικές δυνάμεις».

«Οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο εκλογές για την εκλογή δημάρχων. Είναι επίσης εκλογές που αφορούν την επιβίωσή μας», δήλωσε κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μους.

Και με αυτό ήθελε να γίνει αντιληπτό από τους ψηφοφόρους ότι εάν το κόμμα του χάσει τις εκλογές, διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Τουρκίας (εκτός από την δική του), σύμφωνα με τον Σονέρ Τσαγκαπτάι.

Ο Ερντογάν αξιοποίησε επίσης την συμμαχία του με τους υπερθνικιστές του MHP, που υποστηρίζουν τους υποψήφιους του AKP σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία: Τοπικές εκλογές υψηλού ρίσκου για τον Ερντογάν-2
Ανδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου τον προστατεύουν, καθώς εκείνος μιλά με οπαδούς του κόμματος του, σε ομιλία του στην Σακάρια. (Presidential Press Service via AP, Pool)

Η κουρδική ψήφος

Η τουρκική αντιπολίτευση αναμόρφωσε το «αντι-Ερντογανικό» μέτωπο που σχηματίσθηκε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και παρουσίασε κοινούς υποψήφιους, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, όπου το CHP και το Iyi υποστηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο.

Οσο για το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο έχει πληγεί από σειρά συλλήψεων στελεχών του, επικέντρωσε την προσοχή του στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καλεί σε ψήφο κατά του AKP και του MHP.

Η ψήφος του HDP μπορεί άρα να αποδειχθεί κρίσιμη στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για τον λόγο αυτόν, ο Ερντογάν πολλαπλασίασε τις επιθέσεις κατά του HDP, το οποίο κατηγορεί για σχέσεις με την τρομοκρατία και απειλεί να αντικαταστήσει τους δημάρχους που θα εκλεγούν στις κουρδικές περιοχές με κρατικούς διοικητές.

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής κλείνουν έναν τεράστιο εκλογικό κύκλο, οκτώ ψηφοφορίες σε πέντε χρόνια, που δημιούργησε ακραία πόλωση στην Τουρκία. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP