Τουρκία: Τοπικές εκλογές με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν

Τουρκία: Τοπικές εκλογές με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά του δεν βρίσκεται σε κανένα από τα ψηφοδέλτια που θα παραλάβουν οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή. Αλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, νίκησαν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου και δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν άλλη εκλογική δοκιμασία πριν από το 2023. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος εννοούσε να γίνει ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής και αυτής της αναμέτρησης, έστω κι αν οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν μόνο τους δημάρχους των πόλεων και τους τοπικούς άρχοντες (μουχτάρ) συνοικιών και κοινοτήτων. Η πρόωρα μαυρισμένη επιδερμίδα του μαρτυρεί τη φρενήρη προεκλογική του εκστρατεία, που τον φέρνει μέχρι και σε πέντε συγκεντρώσεις κάθε ημέρα, στις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας.

Η υπερκινητικότητα του Ερντογάν δεν οφείλεται μόνο ή κυρίως στην προσωπική του προϊστορία – απέκτησε πανεθνική ακτινοβολία για πρώτη φορά ως πετυχημένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Περισσότερο αντανακλά την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας επώδυνης ήττας του ΑΚΡ σε μεγάλους, ίσως και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Hταν αυτός ο κίνδυνος που τον υποχρέωσε να κατεβάσει στην Κωνσταντινούπολη τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, βαρύ πυροβολικό του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη πιο δύσκολη διαγράφεται η κατάσταση στην Aγκυρα, όπου, αν πιστέψουμε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος του ΑΚΡ και εκείνος της αντιπολίτευσης δίνουν αγώνα στήθος με στήθος.

Μαζική προσέλευση

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη βορειοδυτική επαρχία Ντζούτζε, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ακόμη κι αν θέλουν να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας ή προειδοποίησης στους πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι «κάθε ψήφος που δεν πέφτει στην κάλπη πηγαίνει στα χέρια όσων κάνουν κακόβουλα σχέδια γι’ αυτό το έθνος». Προσέθεσε δε ότι όσοι θέλουν να δουν την Τουρκία στα γόνατα, επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω των τοπικών εκλογών.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίκληση κάθε είδους εθνικών κινδύνων από τον Ερντογάν αποτελεί στρατήγημα ώστε να απομακρυνθεί η προεκλογική αντιπαράθεση από το πεδίο της οικονομίας. Eνα πεδίο που ήταν προνομιακό στα 17 χρόνια διακυβέρνησης από το ΑΚΡ, αλλά εξελίσσεται στην αχίλλειo πτέρνα του. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια, η ανεργία ξεπερνάει το 10% και ο πληθωρισμός το 20%. Για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο Ερντογάν διέταξε τους δήμους της Κωνσταντινούπολης να μοιράζουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές στήνοντας δημοτικούς πάγκους.

Καταλυτικό ρόλο ενδέχεται να παίξει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο θα ψηφίσει στην Αγκυρα και σε άλλες περιοχές υποψήφιους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού CHP- iYi. Στο μεταξύ, η τουρκική αεροπορία κατάφερε χθες σοβαρό πλήγμα εναντίον της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στα όρη Καντίλ του βορείου Ιράκ. Τρία ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκε βαριά ο Ριζά Αλτούν, εκ των συνιδρυτών της οργάνωσης, μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή