Σάλος με το φιλί στο παπικό δαχτυλίδι

Σάλος με το φιλί στο παπικό δαχτυλίδι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος επέτρεψε τελικά σε καλόγριες και ιερωμένους να φιλήσουν το παπικό δαχτυλίδι κατά την εβδομαδιαία ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δύο μόλις ημέρες αφού καταγράφηκε σε βίντεο να τραβάει το χέρι του κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του από τους πιστούς πυροδοτώντας έντονες επικρίσεις.

Συντηρητικοί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επικρίνουν τον Πάπα, πιστεύουν ότι ο Ποντίφικας εγκαταλείπει το δόγμα και την εκκλησιαστική παράδοση και θεώρησαν ότι το τράβηγμα του χεριού του αποτελεί απόδειξη της παπικής απόφασης να απορρίψει παραδόσεις πολλών αιώνων. Πολλοί όμως είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το ολιγόλεπτο βίντεο δεν κατάφερε να αποτυπώσει την πλήρη εικόνα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Λορέτο, μια σημαντική ιταλική τοποθεσία προσκυνήματος, ο Ποντίφικας δέχθηκε πολύ μεγάλο αριθμό πιστών, κάποιοι από τους οποίους του φίλησαν το χέρι και το παπικό δαχτυλίδι. Οπως αποτυπώνεται στο βίντεο, άρχισε να τραβάει το χέρι του αφού προηγουμένως είχε χαιρετήσει πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο κατά τη χθεσινή ακρόαση στο Βατικανό, ο Πάπας επέτρεψε σε ιερωμένους και καλόγριες να του φιλήσουν το χέρι.

Μία εξ αυτών, η αδελφή Μαρία Κοντσέτα, στεκόταν στο πλάι του και βοηθούσε τον Πάπα Φραγκίσκο με τα χαρτιά του που τα έπαιρνε ο αέρας. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντησή τους όταν την είδε στο Μπανγκούι της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, το 2015, να καταφθάνει με ένα κανό. Παρασημοφορώντας την ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: «Αυτό είναι μία ένδειξη της αγάπης και των ευχαριστιών μας για όλη την εργασία που κάνατε με τους Αφρικανούς αδελφούς και αδελφές μας στην υπηρεσία των παιδιών, των γυναικών, όπως επίσης και των οικογενειών». Η γυναίκα στη συνέχεια έσκυψε και του φίλησε το χέρι. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρκ Κόλεριτζ του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, που αμέσως ανήρτησε ένα σχόλιο στο Τwitter. «Του φίλησε το δαχτυλίδι», έγραψε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δαχτυλίδι είναι κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο ασήμι και απεικονίζει τον Απόστολο Πέτρο να κρατάει τα κλειδιά της Αγίας Εδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή