Στην Πολωνία η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην Ε.Ε.

Στην Πολωνία η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» ανέλαβε την εξουσία το 2015, μεσούσης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, διοργανώνοντας μία εκστρατεία που πυροδότησε εκκλήσεις για μια «Πολωνία για τους Πολωνούς». Με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, το κυβερνητικό κόμμα εξακολουθεί να προωθεί το όραμά του «Πολωνία Πρώτα».

Η ηχηρή αντιμεταναστευτική ρητορική του κόμματος προκάλεσε πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν κατάφερε να επιτύχει την ποσόστωση των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της αντίστασης της Πολωνίας και κάποιων άλλων σκληροπυρηνικών κρατών. Ετσι, μπορεί να αποτελεί έκπληξη που η πολωνική κυβέρνηση, σιωπηρά, επόπτευσε τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών εργατών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χριστιανοί από τη γειτονική Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσι δεν δίστασε να προωθήσει την κυβερνητική ατζέντα. «Θέλουμε να ανασχηματίσουμε την Ευρώπη και να την καταστήσουμε ξανά χριστιανική», είχε δηλώσει το 2017 σε έναν ρωμαιοκαθολικό τηλεοπτικό σταθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση διέταξε όλα τα νέα διαβατήρια να περιλαμβάνουν τη φράση «Θεός, Τιμή, Πατρίδα».

Ωστόσο η μετανάστευση είναι το παράδοξο της Πολωνίας, η οποία επωφελήθηκε σημαντικά από τα ανοικτά σύνορα της Ε.Ε., κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια από τα εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών εργαζομένων που μετανάστευσαν σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και κυρίως στη Βρετανία. Σήμερα, ωστόσο, η Πολωνία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να προσελκύσει τη διασπορά, ενώ, την ίδια στιγμή, περιορίζεται και από την πολιτική της στάση κατά των μεταναστών.

Αν και η κυβέρνηση προτιμά να σιωπά, η εισροή Ουκρανών μεταναστών είναι προφανής σε πολλές περιοχές της Πολωνίας. Σύμφωνα με τη Eurostat περισσότεροι από 683 χιλιάδες αλλοδαποί έλαβαν τις πρώτες άδειες παραμονής στην Πολωνία το 2017. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Σήμερα εργάζονται στην Πολωνία πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί, με τους περισσότερους να συρρέουν στις πόλεις, οι οποίες άλλωστε είναι η ατμομηχανή της πολωνικής οικονομίας.

Το καυτό ερώτημα είναι κατά πόσον θα παραμείνουν. Πέρυσι, η Ε.Ε. επέτρεψε τα ταξίδια χωρίς βίζα στους Ουκρανούς, ενώ η Γερμανία χαλαρώνει τις εργασιακές απαιτήσεις για τους εξειδικευμένους εργάτες, βάζοντας στο στόχαστρο τους Ουκρανούς. Πρόσφατη δημοσκόπηση πολωνικής εφημερίδας διαπίστωσε ότι το 59% των Ουκρανών στην Πολωνία, θα εγκατέλειπαν τη χώρα για τη Γερμανία, εφόσον η αγορά εργασίας εκεί άνοιγε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος η πολωνική κυβέρνηση δεν διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική προκειμένου να επεκτείνει την αγορά εργασίας. Αλλωστε, σε εθνικό επίπεδο ακόμη και η συζήτηση για το μεταναστευτικό μπορεί να αποδειχθεί πολιτικώς θανάσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή