Παρίσι: Ψευδής είδηση προκαλεί κύμα βίας με στόχο Ρομά

Παρίσι: Ψευδής είδηση προκαλεί κύμα βίας με στόχο Ρομά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Διαστάσεις ομαδικής ψύχωσης τείνει να λάβει η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η σειρά επιθέσεων με θύματα Ρομά και δράστες νεαρούς κατοίκους υποβαθμισμένων προαστίων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, 20 άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία, αφού επιτέθηκαν σε καταυλισμούς Ρομά στην περιφέρεια του Παρισιού. Λίγες ώρες νωρίτερα, χρήστες ψηφιακών κοινωνικών δικτύων είχαν διακινήσει την ψευδή είδηση ότι Ρομά με λευκό φορτηγάκι είχαν προσπαθήσει να απαγάγουν παιδιά, με στόχο το εμπόριο οργάνων ή την παιδική πορνογραφία. Η ευρεία εξάπλωση της αποδεδειγμένα ψευδούς είδησης οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον καταυλισμών στα προάστια του Κλισί-σου-Μπουά, του Μπομπινί, της Ναντέρ και της Κολόμπ.

Το πρώτο τέτοιο κρούσμα είχε σημειωθεί στις 16 Μαρτίου, όταν περίπου 20 νεαροί είχαν επιτεθεί εναντίον των επιβατών λευκού ημιφορτηγού, τραυματίζοντας ελαφρά δύο Ρομά, οι οποίοι είχαν καταφέρει να διαφύγουν, καταφεύγοντας σε είσοδο πολυκατοικίας της συνοικίας Κολόμπ.

Σε ανακοίνωσή του προς τις κοινότητες του Κλισί και του Μονφερμέγ, ο επιθεωρητής της αστυνομίας Νταβίντ Μορερά έκανε λόγο για «ομαδική ψύχωση», για να επιμείνει ότι, παρά τις ενδελεχείς αστυνομικές έρευνες, δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό απόπειρας απαγωγής ανηλίκου από Ρομά.

Η φήμη ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν κάτοικοι καταγγέλλουν την παρουσία «ύποπτου» ημιφορτηγού στη συνοικία τους, εκτιμώντας ότι οι επιβάτες του αναζητούν παιδιά για εμπόριο οργάνων.

Αξιοποιώντας τις εικόνες βίντεο παρακολούθησης, η αστυνομία διαψεύδει τη φήμη, αναφέροντας ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι μόνιμος κάτοικος της περιφέρειας της πρωτεύουσας.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διασπορά της φήμης, η εισαγγελία υπενθύμισε ότι «η δημοσίευση, η διακίνηση και η αναπαραγωγή κακόβουλων ψευδών ειδήσεων αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 45.000 ευρώ».

Το ζήτημα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει: «Οφείλουμε να διαμορφώσουμε κατάλληλη δικαστική και ποινική απάντηση στις βίαιες πράξεις και τις απάνθρωπες ενέργειες που στόχευσαν μέλη της κοινότητας των Ρομά τις τελευταίες ημέρες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή