Βρετανία: Η Μέι «παίζει» και τα τελευταία χαρτιά της – Νέα ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα

Βρετανία: Η Μέι «παίζει» και τα τελευταία χαρτιά της – Νέα ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με την απειλή των πρόωρων εκλογών επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο απόπειρες, η αποψινή ψηφοφορία αφορά μόνο τη συμφωνία αποχώρησης, όχι τη συνοδευτική πολιτική διακήρυξη.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισαν χθες ότι η προσφυγή στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών θα είναι το επόμενο βήμα, σε περίπτωση νέας ήττας. Με την επιφύλαξη ότι ένα εικοσιτετράωρο στην πολιτική μπορεί να ισοδυναμεί με μια αιωνιότητα, φαίνεται ότι η απειλή αυτή δεν πέτυχε τον στόχο της.

Τόσο το βορειοϊρλανδικό DUP όσο και μικρή μερίδα Συντηρητικών βουλευτών εξακολουθούσαν έως χθες το βράδυ να δηλώνουν αντίθετοι στο κείμενο της συμφωνίας. Ο επίδοξος διάδοχος της Τερέζα Μέι, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θέση που οι Βρυξέλλες θεωρούν «εκτός τόπου και χρόνου». Στην πράξη, σε περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης ή που δεν ζητηθεί μεγάλη παράταση πριν από τις 12 Απριλίου, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ημέρα εκείνη άτακτα την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να διαχωρίσει τη συμφωνία αποχώρησης (νομικά δεσμευτικό κείμενο 587 σελίδων) από την πολιτική διακήρυξη (κείμενο που προδιαγράφει τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας), ύστερα από μήνες κατά τους οποίους επέμενε ότι πρόκειται για ενιαίο σύνολο, θεωρήθηκε απαράδεκτη από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς. «Δεδομένου ότι η πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να παραιτηθεί πριν από την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, αν ψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, τότε το Brexit θα καθοριστεί από τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών στο Συντηρητικό Κόμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ, εξηγώντας γιατί οι Εργατικοί ζητούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

Μια διέξοδος, πλην των βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας απόψε, θα ήταν να καταθέσει η Βρετανία αίτημα προς την Ε.Ε. για μακρά παράταση. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι το αίτημα αυτό δεν θα γίνει δεκτό αν το Λονδίνο δεν κατασταλάξει στους λόγους για τους οποίους ζητεί παράταση. Από την άλλη, παρατηρητές εκτιμούν ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμήσουν να χορηγήσουν παράταση, έστω και υπό ασαφείς όρους, παρά να οδηγήσουν τη Βρετανία σε επιζήμια για όλους άτακτη έξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή