Απόπειρα «πειρατείας» σε πλοίο

Απόπειρα «πειρατείας» σε πλοίο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΛΤΑ. Τέσσερις άνδρες με χειροπέδες, δεκαεννέα γυναίκες, δώδεκα παιδιά και περίπου 70 άλλοι άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων πολύ αδύναμοι, αποβιβάστηκαν χθες το μεσημέρι από το μικρό δεξαμενόπλοιο Εl Hiblu 1 στο λιμάνι Σενγκλέα της Μάλτας. Ηταν το τέλος μιας απελπισμένης απόπειρας πειρατείας, που έληξε με την επέμβαση ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Μάλτας.

Το δεξαμενόπλοιο είχε διασώσει τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου και κατευθυνόταν προς τη Λιβύη, που ήταν ο προορισμός του. Στην επικοινωνία του με την ακτοφυλακή της Μάλτας, ο καπετάνιος ανέφερε ότι υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι επέστρεφαν στη Λιβύη. Λίγο αργότερα, το καράβι άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς βορράν, σημάδι ότι ο καπετάνιος δεν είχε πλέον τον έλεγχο.

«Ο καπετάνιος δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους και ότι κάποιοι μετανάστες απειλούσαν τον ίδιο και το πλήρωμά του, ώστε να κατευθυνθούν προς τη Μάλτα», ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της μικρής νησιωτικής χώρας.

Η επέμβαση ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Μάλτας εξουδετέρωσε τους δράστες της ιδιότυπης πειρατείας, ενώ το σκάφος έδεσε τελικά στη Μάλτα. «Ηταν η πρώτη πειρατεία στην ανοικτή θάλασσα από μετανάστες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα δουν την Ιταλία «ούτε με το κιάλι».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαφώνησαν με τον όρο «πειρατεία» υπενθυμίζοντας ότι οι λιβυκές πολιτοφυλακές βιάζουν, βασανίζουν και κρατούν ως σκλάβους πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. «Εδρασαν σε συνθήκες αυτοάμυνας απέναντι στις θανάσιμες συνέπειες που έχει γι’ αυτούς η απάνθρωπη συνοριακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υποστήριξε η οργάνωση Sea Watch.

Το εν λόγω περιστατικό ήταν το δεύτερο αυτού του είδους. Την πρώτη φορά, το καλοκαίρι, εμπορικό σκάφος του οποίου τον έλεγχο είχαν αναλάβει δύο διασωθέντες μετανάστες έδεσε στο λιμάνι Τράπανι της Σικελίας. Εξήντα επτά άνθρωποι γλίτωσαν από το κολαστήριο της Λιβύης, ενώ οι δύο πρωτεργάτες βρίσκονται στις φυλακές του Τράπανι. Στη δίκη τους, ανθρωπιστικές οργανώσεις παρουσιάζουν εκθέσεις του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή