Κατηγορίες κατά Ουάσιγκτον για σαμποτάζ

Κατηγορίες κατά Ουάσιγκτον για σαμποτάζ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οικονομικό σαμποτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους απέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν τους κλυδωνισμούς που υφίσταται η τουρκική οικονομία, στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η οικονομία οφείλονται σε «εκστρατεία πιέσεων από τη Δύση και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η τουρκική λίρα έπεσε χθες κατά 5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ισοζύγιο πληρωμών, τον υψηλό πληθωρισμό και την αποπληρωμή των χρεών. Η δυσπραγία του τελευταίου διαστήματος ενδέχεται να κοστίσει στους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος την Κυριακή, ιδιαίτερα στον δήμο της Αγκυρας, που δεν αποκλείεται να περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Σε ανάλυση που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν ταλαντεύεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, με κίνδυνο να στρέψει και τις δύο μεγάλες δυνάμεις εναντίον του. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τσαρλς Σάμερς προειδοποίησε ότι η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών αν δεν ακυρώσει την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Από την άλλη, αν υπαναχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, κινδυνεύει να εξοργίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία με την Αγκυρα για την περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία και να φρενάρει το ρεύμα εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε οδυνηρό πλήγμα, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας για την τουρκική οικονομία.

Τον Απρίλιο

Τα ανοιχτά προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητος τον Απρίλιο, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η επίλυση των διαφορών δεν θεωρείται εφικτή παρά μόνο στο ανώτατο επίπεδο των Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή