Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στο Αλγέρι

Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στο Αλγέρι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙ. Με ρίψεις δακρυγόνων και αντλίες νερού αντιμετώπισε χθες η αστυνομία του Αλγερίου τη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πρωτεύουσας, που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, λίγες μόλις ημέρες μετά την έκκληση του στρατού για απομάκρυνση του βαριά ασθενούς ηγέτη της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες των χθεσινών συγκρούσεων ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, όταν νεαροί άρχισαν να πετροβολούν τις δυνάμεις της τάξης. Ορισμένοι διαδηλωτές ζητούσαν χθες με συνθήματά τους την απομάκρυνση του συνόλου της αλγερινής ελίτ, απορρίπτοντας την παρέμβαση του στρατού στην πολιτική ζωή. «Εχουμε μόνο ένα πράγμα να πούμε: Ολη η συμμορία πρέπει να φύγει. Το παιχνίδι τελείωσε. Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», έλεγε χθες διαδηλωτής στην πρωτεύουσα.

Την Τρίτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Αχμέντ Γκαέντ Σαλάχ, κάλεσε το συνταγματικό συμβούλιο της Αλγερίας να κηρύξει τον 82χρονο πρόεδρο Μπουτεφλίκα ανίκανο να κυβερνήσει. Η έκκληση του στρατηγού Σαλάχ αύξησε την πίεση στο περιβάλλον του προέδρου. Οι υποχωρήσεις στις οποίες προέβη η προεδρία, με τη δέσμευσή της ότι ο Μπουτεφλίκα δεν θα διεκδικήσει πέμπτη θητεία, δεν κατέστησαν ικανές να μετριάσουν τη λαϊκή οργή, με τους διαδηλωτές να υποστηρίζουν ότι η αναβολή των εκλογών θα επιτρέψει την παραμονή του Μπουτεφλίκα στην εξουσία.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών, όμως, που περιλαμβάνουν την ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας, ικανής να διαχειρισθεί τον εκσυγχρονισμό της χώρας, προκαλούν την ανησυχία του στρατού. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αρνείται να παραδώσει την εξουσία, ως μοναδική διάδοχος των επαναστατικών παραδόσεων και μοναδική εγγυήτρια του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, που είχε κινδυνεύσει να ανατραπεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου κατά των ισλαμιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μεταξύ των πανό των διαδηλωτών στη χθεσινή διαμαρτυρία, ξεχώριζε αυτό που καλούσε στην απομάκρυνση του στρατηγού Σαλάχ.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση Μπουτεφλίκα, με την παραίτηση του Αλι Χαντάντ από την προεδρία του συλλόγου βιομηχανιών FCE. Ο Χαντάντ, που είχε εξασφαλίσει συμβόλαια κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπουτεφλίκα, είχε δημιουργήσει μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης, τα οποία στήριζαν μέχρι πρότινος τον πρόεδρο, ενώ ο παραιτηθείς επιχειρηματίας ήταν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του κυβερνώντος κόμματος FLN και των προεκλογικών εκστρατειών του σημερινού προέδρου από το 1999 έως σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή