ΚΟΣΜΟΣ

Επιθετικός Τραμπ μετά τo πόρισμα

epithetikos-tramp-meta-to-porisma-2307699

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη λήξη της «ρωσικής φάρσας» κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση οπαδών του στην πολιτεία του Μίσιγκαν, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» στο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. «Υστερα από τρία χρόνια ψευδών και συκοφαντιών και λάσπης, η ρωσική φάρσα πέθανε επιτέλους», είπε ο Τραμπ στην πρώτη του πολιτική εμφάνιση ενώπιον κοινού, μετά τη λήξη της εισαγγελικής έρευνας.

Την ίδια ώρα, όμως, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες ασκούσαν ολοένα και πιο έντονες πιέσεις για τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης 300 σελίδων με θέμα τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016. Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επέμεινε ότι θα παραδώσει το κείμενο αφού πρώτα αφαιρέσει από αυτό εμπιστευτικές καταθέσεις μαρτύρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση Δημοκρατικών βουλευτών, που απειλούν με δικαστική προσφυγή για επιβολή πλήρους διαφάνειας. Μιλώντας για την 4σέλιδη περίληψη, την οποία έστειλε ο Μπαρ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η επικεφαλής του οργάνου, Νάνσι Πελόζι, είπε: «Κύριε υπουργέ, δείξτε μας την έκθεση και θα βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Η περίληψη αυτή είναι περιφρονητική και δείχνει αλαζονική στάση».

Υιοθετώντας οργίλο ύφος, ο Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντας «φαιδρά» τα επιχειρήματά τους για άμεση δημοσιοποίηση του συνόλου της έκθεσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια δέσμευσή του για «αποξήρανση του έλους», εννοώντας το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον. «Βρήκα κάποια στιγμή μπροστά μου τις διεφθαρμένες ελίτ στην Ουάσιγκτον. Είμαι, όμως, πιο μορφωμένος από αυτούς. Είμαι εξυπνότερος. Φοίτησα σε καλύτερα σχολεία. Το σπίτι μου είναι πολύ ωραιότερο. Ο,τι έχω είναι ωραιότερο», είπε ο Τραμπ στους –προσεκτικά επιλεγμένους– οπαδούς του στο Μίσιγκαν, για να στραφεί και πάλι εναντίον του αγαπημένου του στόχου, των «ψευδολόγων» στα μέσα ενημέρωσης. «Τα ποσοστά τηλεθέασης των CNN και MSNBC βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Μιούλερ», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, που αφιέρωσε ωστόσο λίγο χρόνο για να επαινέσει το αγαπημένο του ειδησεογραφικό δίκτυο, το υπερσυντηρητικό Fox News, ιδιοκτησίας του Αυστραλοαμερικανού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άκουσε έτσι τους συμβούλους του, οι οποίοι του είχαν ζητήσει, από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, να αποφύγει τις θριαμβολογίες, καθώς η έκθεση Μιούλερ ενδέχεται να οδηγήσει σε διώξεις για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.