Επικράτηση ΕΛΚ, Σοσιαλιστών την 26η Μαΐου

Επικράτηση ΕΛΚ, Σοσιαλιστών την 26η Μαΐου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Κεντροδεξιά θα παραμείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο και δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι τελευταίες ενδείξεις διαψεύδουν τις ανησυχίες για ευρωσκεπτικιστική λαίλαπα στις επόμενες ευρωεκλογές και συγκλίνουν μάλιστα στην εκτίμηση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ενισχύεται κατά επτά έδρες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα. Οπως προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση, το ΕΛΚ, που περιλαμβάνει το κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αναμένεται να συγκεντρώσει 188 έδρες, ήτοι 27% των εδρών στην Ευρωβουλή των 705 μελών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση δεν συμμετείχαν Βρετανοί ψηφοφόροι, καθώς προς το παρόν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι δεν θα συμμετάσχει στην αναμέτρηση του Μαΐου. Στην τρέχουσα σύνθεση του σώματος το ΕΛΚ κατέχει το 29% των εδρών. Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνουν επίσης τις έδρες τους στο 20%, από 19% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, όμως παραμένουν μακριά από το 25% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατέχουν σήμερα. Συνεπώς, από κοινού οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί της Ευρωβουλής αναμένεται να ελέγχουν λιγότερο από το 50% των εδρών μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η Ακρα Δεξιά ενισχύεται και αναμένεται να είναι η τέταρτη σε μέγεθος ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τους Φιλελεύθερους, που χάνουν έδαφος στην τελευταία δημοσκόπηση. Η συμμαχία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών παραμένει το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 33 έδρες, ενώ έπεται, με 27 έδρες, η ακροδεξιά Λέγκα της Ιταλίας, σε ένδειξη της ενίσχυσης των εθνικιστικών/λαϊκιστικών αντανακλαστικών σε βάρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη. Τη στιγμή που τα παραδοσιακά κόμματα θα διατηρήσουν την κυριαρχία στη νέα Ευρωβουλή, γεγονός που θα επιτρέψει τη συγκρότηση μιας κεντρώας πλειοψηφίας και τη συνέχεια στη στήριξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν, η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή