Συμμαχία με τους Πρασίνους επιδιώκει ο Μακρόν

Συμμαχία με τους Πρασίνους επιδιώκει ο Μακρόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Πράσινο» προφίλ επιδιώκει να οικοδομήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι ευρωβουλευτές του κόμματός του να συμμαχήσουν με αυτούς των πράσινων κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Το εγχείρημα είναι τολμηρό, δεδομένης της δυσπιστίας που επικρατεί στον χώρο των Πρασίνων γύρω από τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθετεί το σλόγκαν «Ας κάνουμε τον πλανήτη ξανά σπουδαίο», κατ’ αναλογία προς το «Ας κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία» του Ντόναλντ Τραμπ. Στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αναλάβει ο γνωστότερος οικολόγος της Γαλλίας, ο Νικολά Ιλό. Ωστόσο, ο Ιλό υπέβαλε με μεγάλη απογοήτευση την παραίτησή του το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι το περιβάλλον δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Εξάλλου, το γεγονός ότι πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι ο προερχόμενος από την πυρηνική βιομηχανία Εντουάρ Φιλίπ δεν θα ενθουσιάσει τους Γερμανούς Πρασίνους, η πολιτική ταυτότητα των οποίων έχει διαμορφωθεί μέσα από το αντιπυρηνικό κίνημα.

Προκειμένου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον χώρο των Πρασίνων, ο Μακρόν τοποθέτησε στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου του τον πρώην επικεφαλής του γαλλικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, Πασκάλ Κανφέν. «Θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό και οπωσδήποτε θα προσφέρουμε στους Ευρωπαίους Πρασίνους την ευκαιρία να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Κανφέν.

Ο φυσικός πολιτικός χώρος του Εμανουέλ Μακρόν είναι το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα (ALDE), αλλά ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική του ευρωομάδα, προσελκύοντας και ευρωβουλευτές από τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή