ΗΠΑ: Παράτυπες εξουσιοδοτήσεις σε συμβούλους του Τραμπ αποκάλυψε κυβερνητική υπάλληλος

ΗΠΑ: Παράτυπες εξουσιοδοτήσεις σε συμβούλους του Τραμπ αποκάλυψε κυβερνητική υπάλληλος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι από τον στενό κύκλο του Ντόλαντ Τραμπ έχουν λάβει εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα, παρότι υπήρχαν ενδείξεις που τους καθιστούσαν «ακατάλληλους», όπως ανησυχίες για επιρροή ξένων παραγόντων, χρήση ναρκωτικών ουσιών και εγκληματικές συμπεριφορές.

Η Τρίσια Νιούμπολντ, υπάλληλος επί 18 χρόνια στην υπηρεσία που επιβλέπει την έκδοση των εν λόγω εξουσιοδοτήσεων, δήλωσε ότι συνέταξε λίστα με τουλάχιστον 25 αξιωματούχους, των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί λόγω ανησυχιών πέρσι, προσθέτοντας όμως ότι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου αναίρεσαν τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε τις εγκρίσεις των εξουσιοδοτήσεων ως κινήσεις «που δεν είναι προς όφελος της χώρας».

Η Νιούμπολντ γνωστοποίησε τις καταγγελίες της σε επιστολή που έστειλε στον βουλευτή Ελιτζάια Κάμινγκς, ο οποίος είναι επικεφαλής επιτροπής που ερευνά τις εξουσιοδοτήσεις που έχουν δοθεί σε ανθρώπους στο στενό κύκλο του Τραμπ, όπως ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μάικλ Φλίν και ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Ρομπ Πόρτερ.

Η επιστολή της Νιούμπολντ δεν «ταυτοποιεί» τους αξιωματούχος όμως σημειώνει ότι «δύο εξ’αυτών είναι υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου».

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μήνες μετά το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή σε σχετικές υπηρεσίες να εγκρίνουν την εξουσιοδότηση του Κούσνερ, αψηφώντας τις ενστάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Με την αποκάλυψη της Νιούμπολντ ξεκινά μία νέα διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή. Ο Κάμινγκς δήλωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως αυτή την εβδομάδα, ώστε να κλητευθεί ο Κάρλ Κλάιν, πρώην υπεύθυνος προσωπικού ασφαλείας του Λευκού Οίκου και προϊστάμενος της Νιούμπολντ.

Ο Λεύκος Οίκος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή