Ουκρανία: Νικητής στον πρώτο γύρο ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Νικητής στον πρώτο γύρο ο Ζελένσκι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο υποψήφιος-έκπληξη Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε με άνεση τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι, ο οποίος υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά και να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Εφόσον τα προσωρινά αποτελέσματα οριστικοποιηθούν, οι δύο άνδρες θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, στις 21 Απριλίου. Με καταμετρημένο το 84% των ψήφων, ο Ζελένσκι συγκέντρωνε χθες το βράδυ ποσοστό 30%, ενώ ο Ποροσένκο 16% και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο 13%.

«Είναι το πρώτο βήμα προς μια μεγάλη νίκη», είπε ο Ζελένσκι, απορρίπτοντας την ιδέα της σύμπραξης, στον δεύτερο γύρο, με την Τιμοσένκο. «Δεν κάνουμε συμφωνίες με κανέναν. Είμαστε νέοι άνθρωποι, δεν θέλουμε να βάλουμε το παρελθόν στο μέλλον μας», προσέθεσε.

Στην τηλεόραση, ο Ζελένσκι υποδύεται ένα δάσκαλο που γίνεται πρόεδρος της χώρας όταν μια ομιλία του κατά της διαφθοράς συγκινεί τα πλήθη. Η υπόσχεση για πάταξη της διαφθοράς βρίσκεται στο κέντρο του προεκλογικού του προγράμματος, με δεσμεύσεις όπως ο αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα καταδικασθέντων για διαφθορά.

Ο 41χρονος κωμικός επιτέθηκε στον Ποροσένκο με χιούμορ, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο αξιωματούχος που συνελήφθη για διαφθορά στο πιο πρόσφατο μεγάλο σκάνδαλο προμηθειών ήταν μαριονέτα του Ποροσένκο ή ο Ποροσένκο μαριονέτα του αξιωματούχου.

Ο χαρακτηρισμός επεστράφη από τον Ποροσένκο. «Η μοίρα μου το έφερε να είμαι αντιμέτωπος με τη μαριονέτα του Κολομοΐσκι» είπε, αναφερόμενος σε εξόριστο Ουκρανό δισεκατομμυριούχο ο οποίος είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον κωμικό.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν δεν υιοθέτησε ευθέως την υποψηφιότητα του Ζελένσκι, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία θα καλωσόριζε μια κυβερνητική αλλαγή. «Θα θέλαμε στο τιμόνι της Ουκρανίας να μη δούμε ένα κόμμα πολέμου, αλλά ένα κόμμα που αποσκοπεί στη σταδιακή ρύθμιση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία». Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πενταετείς συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή