Μαλαισία: Ξεκινάει η δίκη για το 1 δισ. του Νατζίμπ

Μαλαισία: Ξεκινάει η δίκη για το 1 δισ. του Νατζίμπ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα στη Μαλαισία η πρώτη δίκη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Νατζίμπ Ρατζάκ, έπειτα από δίμηνη καθυστέρηση. Ο Νατζίμπ, ο οποίος ανετράπη από την εξουσία κατά τις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2018, συνελήφθη πολλές φορές τον περασμένο χρόνο, με κατηγορίες που σχετίζονται με το 1ΜDΒ, ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και υπεξαίρεσης από ένα μαλαισιανό κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Νατζίμπ.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Νατζίμπ δαπανήθηκαν παρανόμως δισεκατομμύρια για την αγορά πολυτελών κατοικιών στο Μανχάταν, ξενοδοχείων, για την απόκτηση έργων του Πικάσο, για πολυτελείς θαλαμηγούς, διαμάντια, ακόμα και για ταινίες του Χόλιγουντ. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισ. δολ. κατέληξε στον προσωπικό λογαριασμό του Νατζίμπ. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε την παραμικρή γνώση της απάτης. Συνολικά, ο Νατζίμπ βαρύνεται με 42 κατηγορίες για το σκάνδαλο 1ΜDΒ, κάποιες από τις οποίες αφορούν το ξέπλυμα χρήματος, την απιστία, την κατάχρηση εξουσίας αλλά και την παραποίηση των λογιστικών ελέγχων. Και η σημερινή δίκη είναι μόνο η πρώτη μιας μακράς σειράς ακροαματικών διαδικασιών όπου στο εδώλιο θα καθίσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, και πάντα σε σχέση με το ίδιο σκάνδαλο, η Goldman Sachs, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με κακουργηματικές κατηγορίες στη Μαλαισία, τις οποίες –όπως η ίδια υποστηρίζει– θα αντικρούσει.

Ερευνες

Στο πλαίσιο της έρευνας για το εν λόγω σκάνδαλο, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις κατοικίες του Νατζίμπ και εντόπισαν εκατοντάδες είδη πολυτελείας, όπως 500 τσάντες Hermes, εκατοντάδες ρολόγια και περισσότερα από δώδεκα χιλιάδες κοσμήματα. Ολα αυτά, τα οποία κοστολογήθηκαν 273 εκατ. δολάρια, ανήκαν στη σύζυγο του Νατζίμπ, Ροσμά Μανσόρ. Τη γυναίκα βαρύνουν κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και φοροδιαφυγή, τις οποίες η ίδια αρνείται.

Το μαλαισιανό σκάνδαλο είναι πολυπρόσωπο και ανάμεσα σε αυτούς που εμπλέκoνται είναι και αστέρες της μικρής και της μεγάλης οθόνης, οι οποίοι φαίνεται πως διασκέδαζαν μαζί με τον φυγόδικο τραπεζίτη Τζο Λόου.

Ενδεικτικά, στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται, αν και δεν τον βαρύνει προς το παρόν καμία κατηγορία, ο βραβευμένος με Οσκαρ Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο λύκος της Γουόλ Στριτ». Στην ταινία ήταν συμπαραγωγός και χρηματοδότης ο Ρίζα Αζίζ, γιος του θετού γιου της Ροσμά Μανσόρ και του Νατζίμπ Ρατζάκ. Κατά τη βράβευσή του με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού ο Ντι Κάπριο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αζίζ και τον Λόου. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, χρήματα τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί από το σκάνδαλο 1ΜDΒ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ταινίας. Η εταιρεία παραγωγής Red Granite αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο Ντι Κάπριο δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ παρέδωσε και έναν πίνακα του Πικάσο που του είχε δωρίσει ο φυγόδικος τραπεζίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή