Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη εν μέσω φόβων για επίθεση στην Τρίπολη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη εν μέσω φόβων για επίθεση στην Τρίπολη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη έχει χωριστεί στα δύο: στο δυτικό τμήμα κυριαρχεί η GNA, η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενώ το ανατολικό, η περιοχή της Βεγγάζης, ελέγχεται από τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποίησε σήμερα μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις αρχές να προωθήσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης. Από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το πού βρίσκεται ο γενικός γραμματέας, ούτε με ποιους αξιωματούχους πρόκειται να συναντηθεί, για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη, κήρυξε απόψε γενική στρατιωτική επιφυλακή μετά την πληροφορία ότι δυνάμεις που ελέγχουν τις ανατολικές επαρχίες κινούνται προς τα δυτικά «για να απελευθερώσουν την πατρίδα από την τρομοκρατία».

«Δώσαμε οδηγίες και κηρύξαμε γενική επιφυλακή για όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας που ανήκουν σε εμάς να είναι σε ετοιμότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, που παραμένουν πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται για «να απελευθερώσουν την πατρίδα από την τρομοκρατία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επιθυμητός τελικός προορισμός τους είναι η Τρίπολη.

Ο Άχμεντ Μισμάρι δεν είπε ευθέως ότι οι δυνάμεις αυτές θα μετακινηθούν προς την Τρίπολη. Τόνισε όμως ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για μια πιθανή αποστολή. «Δεν θέλουμε την Τρίπολη για την εξουσία ή τα χρήματα, θέλουμε την Τρίπολη για χάρη της αξιοπρέπειας και του κύρους ενός ισχυρού κράτους», είπε σε δημοσιογράφους.

Μια «εθνική» συνδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το τριήμερο 14-16 Απριλίου στο Γανταμές, στην κεντρική Λιβύη, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να καθοριστεί η ημερομηνία των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, σε μια χώρα που σπαράσσεται ακόμη από συγκρούσεις.

Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι τον Ιούλιο θα φιλοξενηθεί στην Αντίς Αμπέμπα μια διάσκεψη "συμφιλίωσης" μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, ώστε να βγει η χώρα από το χάος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή