Αφροαμερικανή η νέα δήμαρχος στο Σικάγο

Αφροαμερικανή η νέα δήμαρχος στο Σικάγο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Νέα δήμαρχος του Σικάγου εξελέγη η Αφροαμερικανή ακτιβίστρια Τόρι Λάιτφουτ. Η 56χρονη, που δεν έχει πολιτική εμπειρία, καλείται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ενδημικής διαφθοράς, την ενίσχυση της εγκληματικότητας και τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Η Λάιτφουτ υπήρξε ομοσπονδιακή εισαγγελέας, εργάσθηκε ως δικηγόρος στον ιδιωτικό τομέα και εξελέγη στην προεδρία της ανεξάρτητης υπηρεσίας ελέγχου της αστυνομίας. Η νέα δήμαρχος του Σικάγου είναι λεσβία.

Ορισμένοι επικριτές της Λάιτφουτ επισημαίνουν ότι η νεοεκλεγείσα δήμαρχος έγινε εκατομμυριούχος εκπροσωπώντας μεγάλες επιχειρήσεις στη δικηγορική εταιρεία της. Οι ψηφοφόροι, όμως, ανέδειξαν τη Λάιτφουτ ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει φωνή κατά του πολιτικού κατεστημένου και κατά της διαφθοράς, που συνοδεύει την πολιτική σκηνή της πόλης.

Ο προκάτοχος της Λάιτφουτ στη δημαρχία και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην πρώτη θητεία Ομπάμα, Ραμ Εμάνουελ, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαφθοράς. Στα τέλη του 2018, ο δημοτικός σύμβουλος Εντ Μπερκ, ιστορικό στέλεχος της δημαρχίας, αντιμετώπισε δίωξη για εκβιασμό. Ο συνάδελφός του στο δημοτικό συμβούλιο Ουίλι Κόκραν παραδέχθηκε προ μηνών την ενοχή του σε απάτη, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Ντάνι Σόλις παραπέμφθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για διαφθορά.

«Η προεκλογική εκστρατεία ανέδειξε τη μεταρρυθμιστική επιθυμία των ψηφοφόρων. Η μεταρρύθμιση που ζητούν οι ψηφοφόροι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Ντικ Σίμπσον, ο οποίος υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή