Αλγερία: Η… άνοιξη θα αργήσει 90 ημέρες

Αλγερία: Η… άνοιξη θα αργήσει 90 ημέρες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙΑ. Αντιμέτωπη με το λαϊκό αίτημα για απομάκρυνση της αρτηριοσκληρωτικής ελίτ των τελευταίων δεκαετιών και την πραγματοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων, η προσωρινή κυβέρνηση της Αλγερίας συνειδητοποιεί ότι η παραίτηση του 82χρονου προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αργά προχθές το βράδυ, δεν είναι αρκετή για να κατευνάσει τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα. «Θέλουμε έναν πρόεδρο που καταλαβαίνει τι θέλουμε. Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, όχι να μεταναστεύσουμε στην Ευρώπη», λέει ο 25χρονος μηχανικός σε κρατική εταιρεία ενέργειας Μπουζίντ Αμπντούν στο Reuters. Η παραίτηση Μπουτεφλίκα, που παρέμεινε 20 χρόνια στην εξουσία, ήρθε ύστερα από έξι εβδομάδες συναπτών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κύριο στόχο έχουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μετά τις έξι δεκαετίες μονολιθικής διακυβέρνησης της χώρας από βετεράνους του πολέμου ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας (1954-1962). Η εξέλιξη αφήνει να εννοηθεί ότι η Αλγερία μένει στα χέρια μιας προσωρινής κυβέρνησης για τους επόμενους τρεις μήνες έως τις εκλογές, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος διάδοχος. Ωστόσο, οι διαδηλωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν νέο πρόεδρο από το «le pouvoir» – η γνωστή προσωνυμία του καθεστώτος ηλικιωμένων βετεράνων και στελεχών του κόμματος. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι δεν αποδεχόμαστε την προσωρινή κυβέρνηση», επισημαίνει ο δικηγόρος και επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Μουσταφά Μπουχάτσι.

«Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν», υπόσχεται. Ο άρτι παραιτηθείς πρόεδρος, ο οποίος είναι πολύ εξασθενημένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013 αλλά τον Φεβρουάριο εξακολουθούσε να σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία, υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στο Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σε αυτές βλέπει κανείς τον Μπουτεφλίκα, που μοιάζει κουρασμένος, να παραδίδει την επιστολή, η οποία βρίσκεται σε έναν φάκελο με το έμβλημα της προεδρίας, στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου Τάγεμπ Μπελαΐζ. Η απόφαση αυτή «έχει στόχο να συμβάλει στον κατευνασμό της καρδιάς και του πνεύματος των συμπατριωτών μου ώστε να τους επιτρέψει να οδηγήσουν μαζί την Αλγερία προς το καλύτερο μέλλον, στο οποίο είναι θεμιτό να ελπίζουν», εξηγεί ο αρχηγός του κράτους στην επιστολή παραίτησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS. Στην αίθουσα, σε σημείο που δεν διευκρινίζεται, ήταν επίσης παρών ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνους, ο 77χρονος Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ.

Ο Μπενσαλάχ, ο οποίος είναι «προϊόν» του καθεστώτος, είναι πλέον αρμόδιος, σύμφωνα με το σύνταγμα, για να εξασφαλίσει τη μετάβαση στη διάρκεια ενός διαστήματος το πολύ 90 ημερών κατά την οποία πρέπει να οργανωθούν προεδρικές εκλογές. Ο Μπουτεφλίκα «ουδέποτε θα φανταζόταν μια έξοδο τόσο θλιβερή, αυτός που είχε ορκιστεί να “πεθάνει στην εξουσία”», σχολίασε η ανεξάρτητη γαλλόφωνη εφημερίδα El Watan, σύμφωνα με την οποία ο στρατός «δεν είχε πολλές επιλογές» μπροστά στην επιμονή του προέδρου να φθάσει μέχρι τέλους. Η επίσης ανεξάρτητη και γαλλόφωνη Liberte βλέπει μια κατάληξη άξια μιας «αίρεσης» για μια «ομάδα» που ήταν «αιχμάλωτη της αδυναμίας της να παραδεχθεί το τέλος της, κλεισμένη σε μια ασυνάρτητη και αυτοκτονική αναταραχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή