ΚΟΣΜΟΣ

Στις 20.000 ψήφους η διαφορά υπέρ Ιμάμογλου στην Πόλη

08s20knsdt10

ΑΓΚΥΡΑ. Στις 20.000 ψήφους υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου παραμένει η διαφορά μεταξύ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανακαταμέτρηση που ζήτησε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Μέχρι χθες το βράδυ, η νέα καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί σε 10 περιφέρειες της Πόλης, επί συνόλου 18.

Την Τετάρτη, η ανώτατη εκλογική επιτροπή της Τουρκίας ενέκρινε την ανακαταμέτρηση σε 18 από τις 39 εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, κατόπιν ενστάσεων που είχε καταθέσει ο Γιλντιρίμ, κάνοντας λόγο για ατασθαλίες σε πολλά εκλογικά κέντρα.

«Τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν. Ο χρόνος περνά και οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης απαιτούν υπηρεσίες. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε χθες ο κ. Ιμάμογλου, καλώντας την ανώτατη εκλογική επιτροπή να επιταχύνει το έργο της.

Στην Αγκυρα, η επιτροπή διέταξε την πραγματοποίηση νέας καταμέτρησης ψήφων σε 11 εκλογικές περιφέρειες, μετά τις ενστάσεις του AKP για τα αρχικά αποτελέσματα, που ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς επί του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Μεχμέτ Οζασεκί, με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Εάν το CHP αποκτήσει τον έλεγχο του δήμου της Πόλης και της Αγκυρας, θα έχει πρόσβαση στον προϋπολογισμό των δύο τουρκικών μεγαλουπόλεων, συνολικού ύψους 5,16 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του, που εξασφάλισαν τη στήριξη του συνόλου των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα προσοδοφόρα συμβόλαια δημόσιων έργων στους δύο μητροπολιτικούς δήμους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κύρος του Τούρκου προέδρου, που είχε μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα της προεδρίας του.

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση και η ιδιότυπη συμμαχία οπαδών του κοσμικού κράτους, εθνικιστών και Κούρδων, απέδειξε ότι ύστερα από 16 συναπτά έτη στην εξουσία, ο Ερντογάν μπορεί να ηττηθεί. Το CHP είχε παραμείνει στην αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης από το 1954 μέχρι σήμερα.