Επαναπατρίστηκε σορός ισραηλινού στρατιώτη

Επαναπατρίστηκε σορός ισραηλινού στρατιώτη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η σορός Ισραηλινού στρατιώτη, γεννημένου στις ΗΠΑ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ ισραηλινών και συριακών τεθωρακισμένων το 1982, επεστράφη στην Ιερουσαλήμ. Ο Ζάκαρι Μπάουμελ, που είχε μετοικήσει στο Ισραήλ το 1970, ήταν 21 ετών όταν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στον Λίβανο, στη μάχη του Σουλτάν Γιακούμπ στην κοιλάδα Μπεκάα το 1982 και είχε κηρυχθεί αγνοούμενος.

Σε δηλώσεις του στην ισραηλινή τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την επιστροφή των λειψάνων, λέγοντας: «Τα τελευταία του λόγια σε επιστολή προς τους γονείς του ήταν: “Μην ανησυχείτε, όλα είναι καλά, αλλά δεν θα γυρίσω για λίγο καιρό ακόμη”».

Τη σορό του Μπάουμελ εντόπισαν μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, που δραστηριοποιούνται στη Συρία. «Χαίρομαι πολύ που θα του αποδοθούν οι πρέπουσες στρατιωτικές τιμές και ότι οι γονείς του θα μπορέσουν να φέρουν λουλούδια στον τάφο του», είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος. Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία της Μόσχας να επαναπατρίσει τα λείψανα του Μπάουμελ. «Σας ευχαριστούμε για τη φιλία σας, για τις θέσεις σας και για το γεγονός ότι Ρωσία και Ισραήλ μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες», είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε χθεσινές του δηλώσεις στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία παρέδωσε, επίσης, το χιτώνιο και τα άρβυλα του Μπάουμελ, που βρέθηκαν στη Μπεκάα από τους Ρώσους κομάντος.

Δύο ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες, μέλη του πληρώματος του άρματος μάχης του Μπάουμελ, συνεχίζουν να αγνοούνται, ενώ άγνωστη παραμένει και η τύχη του Ισραηλινού πιλότου Ρον Αράντ, το αεροσκάφος του οποίου συνετρίβη στον Λίβανο το 1985.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή