Η διαρροή στο… Brexit και η Βουλή των Λόρδων

Η διαρροή στο… Brexit και η Βουλή των Λόρδων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η οροφή της Βουλής των Κοινοτήτων, που χθες παρουσίασε διαρροή υδάτων, υποχρεώνοντας το σώμα να αναστείλει τις εργασίες του, είναι μια μεταφορά για το μαρτύριο της σταγόνας που υφίστανται η βρετανική και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στη διαδικασία του Brexit. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς συνεχίστηκαν χθες, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία που να μπορεί να παρουσιαστεί στη Βουλή πριν από την Τρίτη.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, οι βουλευτές υποχρεώθηκαν να μιλούν υπό τους ήχους τρεχούμενου νερού. Την ώρα της διαρροής δεν έβρεχε και η αιτία της παραμένει άγνωστη, αν και το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου διαβεβαίωσε ότι δεν είχε σχέση με την αποχέτευση. Το συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων του Ουέστμινστερ είναι ηλικίας 150 ετών και βρίσκεται υπό διαρκή συντήρηση.

Η διαρροή δεν επηρέασε τη Βουλή των Λόρδων, στην οποία μεταφέρθηκε χθες το ενδιαφέρον, λόγω της απόπειρας των οπαδών του σκληρού Brexit να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου με τον οποίο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητεί από την Ε.Ε. νέα παράταση. Ο νόμος πέρασε την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων με διαφορά μιας ψήφου, ενώ οι αντίπαλοί του μεταξύ των λόρδων ετοιμάζονταν χθες για ολονυκτία, με ομιλίες σχεδιασμένες να «ροκανίσουν» τον χρόνο, ώστε να μην εγκριθεί πριν από τις 10 Απριλίου.

Στις 10 Απριλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ηγέτες των «27» να μεταθέσουν την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από τις 12 Απριλίου στις 22 Μαΐου. Το επιχείρημα της Τερέζα Μέι είναι ότι αναζητεί πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων ή για την ακρίβεια, τις ψήφους μερίδας βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή