Ακροδεξιός κολλούσε σβάστικες σε συναγωγή στην Αυστρία

Ακροδεξιός κολλούσε σβάστικες σε συναγωγή στην Αυστρία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βιεννέζικο βαλς της προσχηματικής αποστασιοποίησης της σύγχρονης Ακροδεξιάς από τον νεοναζισμό διεκόπη απότομα χθες, με την αποκάλυψη ότι ένας από τους επικεφαλής του λεγόμενου ταυτοτικού κινήματος στην Αυστρία, ο Μάρτιν Σέλνερ, κολλούσε σβάστικες σε συναγωγή.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς έκανε λόγο για αποκαλύψεις που προξενούν «αηδία». «Ως καγκελάριος έχω καθήκον να καταπολεμώ όλες τις μορφές εξτρεμισμού για να διατηρήσω ένα κράτος ελευθερίας και δικαίου», δήλωσε ο Κουρτς. Το πρόβλημα για τον Κουρτς είναι ότι το λεγόμενο ταυτοτικό κίνημα έχει στενές σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο του, το Κόμμα της Ελευθερίας. Η δολοφονική πλευρά των ιδεών αυτών έγινε σαφής στο Κράιστερτς της Νέας Ζηλανδίας, όταν 28χρονος Αυστραλός δολοφόνησε 50 ανθρώπους που προσεύχονταν σε δύο τζαμιά. Ο δολοφόνος είχε χορηγήσει πάνω από 1.500 ευρώ στο ταυτοτικό κίνημα της Αυστρίας (IBO).

Ως προς τον Σέλνερ, η εφημερίδα Kleine αποκάλυψε ότι το 2006 είχε κολλήσει αφίσα με σβάστικα στην εβραϊκή συναγωγή στην πόλη Μπάντεν, κοντά στη Βιέννη. Εκείνη την εποχή, ο Σέλνερ διακινούσε σηματάκια που έγραφαν «Αρια νεολαία», καθώς και αντιτουρκικές αφίσες. Ο Σέλνερ υποστήριξε ότι η συμμετοχή του σε νεοναζιστικές οργανώσεις παλαιότερα δεν είναι μυστική, αλλά ότι είχε φύγει «εδώ και πολύ καιρό». Μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ο Σέλνερ είχε υποχρεωθεί να προσφέρει 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας σε συναγωγή. Πέρυσι, οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στη Βρετανία του Σέλνερ και της συντρόφου του, Μπρίτανι Πέτιμπον, ως «βλαβερή για το κοινό καλό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή