Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Μέι

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Μέι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχικά, η Βρετανία προβλεπόταν να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, βάσει νόμου. Ωστόσο, η αδυναμία της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας που συνομολόγησε με τις Βρυξέλλες οδήγησαν στην αναβολή του Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου. Χθες, όμως, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάστηκε να ζητήσει και νέα αναβολή από τις Βρυξέλλες, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα έχουν καρποφορήσει οι συνομιλίες που ήδη διεξάγει με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προς αναζήτηση διακομματικής λύσης.

Στην επιστολή της προς τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι ζητάει αναστολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση (της συμφωνίας) που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την 23η Μαΐου 2019, επομένως να ακυρώσει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα συνεχίσει να κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες, ώστε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν αν δεν πετύχει τον στόχο της», αναφέρεται στην επιστολή της Μέι.

Στις Βρυξέλλες, η προοπτική μιας νέας, μικρής αναβολής, χωρίς καμία βεβαιότητα για την επίλυση του προβλήματος, δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ενωσης την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνει μια «ευέλικτη παράταση» του Brexit κατά έναν χρόνο, όπως έγινε γνωστό από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η λύση αυτή «προσφέρει όλη την ευελιξία που χρειάζεται η Βρετανία, χωρίς να πρέπει να συνεδριάζουμε ξανά και ξανά, σε διαστήματα λίγων εβδομάδων, για καινούργιες παρατάσεις», εξηγούσε ένας εξ αυτών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Βουκουρέστι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο αίτημα της Μέι. «Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους ζητάει παράταση, τότε δεν μπορούμε να δώσουμε θετική απάντηση», δήλωσε. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ωστόσο την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της ανάγκης να προετοιμαστεί η Βρετανία για τις ευρωεκλογές από τη Μέι.

Στο Λονδίνο, τα νέα περί νέας παράτασης ερέθισαν ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του «καθαρού» Brexit. O Νάιτζελ Φάρατζ, που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δημοψήφισμα του 2016, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κατέβει ξανά στις ευρωεκλογές, αν τελικά η χώρα του λάβει μέρος σε αυτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή