Ουκρανία, το σίριαλ με την εκλογή του νέου προέδρου

Ουκρανία, το σίριαλ με την εκλογή του νέου προέδρου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση διαφορετικών κόσμων θα είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 21 Απριλίου, με τον 41χρονο κωμικό Βολοντιμίρ Ζελένσκι, νικητή του πρώτου γύρου με 30%, να αναμετριέται με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο (16%), διεκδικώντας με αξιώσεις την εκλογή του. Την ανησυχία τους για την προοπτική αυτή εκφράζουν κάποιοι Ουκρανοί, αμφιβάλλοντας για την ικανότητα του ηθοποιού να διοικήσει τη χώρα και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα της προβλήματα, όπως την ένοπλη σύρραξη με τους αυτονομιστές στα ανατολικά και τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Politico.

Πέρα από μια νεφελώδη δέσμευση για προώθηση μεταρρυθμίσεων, οι πολιτικές θέσεις του Ζελένσκι παραμένουν άγνωστες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να παραχωρήσει συνεντεύξεις, προτιμώντας τη διοργάνωση προσεκτικά ενορχηστρωμένων συγκεντρώσεων, οι θεατές των οποίων όφειλαν να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου.

Η έλλειψη εμπειρίας του Ζελένσκι και η ανησυχία που αυτή προκαλεί στο εκλογικό σώμα επέτρεψε στον Ποροσένκο να εμφανισθεί ως εγγυητής μιας κάποιας σταθερότητας.

Τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, ο σημερινός πρόεδρος αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει τις σχέσεις του Ζελένσκι με μερίδα Ουκρανών ολιγαρχών και κυρίως με τον Ιχόρ Καλαμόισκι, ιδιοκτήτη κραταιού ομίλου μέσων ενημέρωσης.

Ο «Υπηρέτης του λαού»

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Καλαμόισκι προβάλλει τη σατιρική σειρά «Υπηρέτης του λαού», με πρωταγωνιστή τον Ζελένσκι και θέμα την άνοδο στην εξουσία ενός ιδεαλιστή δασκάλου. Ο Ζελένσκι αρνείται ότι χρηματοδοτείται από τον Καλαμόισκι, χωρίς να πείθει όμως το βαθιά καχύποπτο κοινό της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο Καλαμόισκι δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Ποροσένκο και για τις αναιμικές προσπάθειες του τελευταίου να τιθασεύσει την ισχύ ορισμένων ολιγαρχών. Την οργή του ολιγάρχη είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει την τράπεζα PrivatBank του Καλαμόισκι, με αφορμή υποθέσεις εξαπάτησης καταθετών.

Γενναία χρηματοδότηση από τον Καλαμόισκι φέρεται να εξασφαλίζει και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, που αν και αποκλείσθηκε με 13,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, μπορεί να καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Ζελένσκι, ενόψει καθόδου της πρώην πρωθυπουργού στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου. Τις πιθανότητες εκλογής του Ζελένσκι ενισχύει επίσης το γεγονός ότι ο κωμικός, παρά την πολιτική του απειρία, κατάγεται από ρωσόφωνη οικογένεια της ανατολικής Ουκρανίας και μπορεί έτσι να αποδειχθεί ικανότερος από τον Ποροσένκο να διαχειρισθεί την αυτονομιστική κρίση που απειλεί να διαλύσει τη χώρα.

Ενδεικτική της διαφορετικής νοοτροπίας των δύο υποψηφίων είναι η επιλογή του τόπου διεξαγωγής των εκδηλώσεών τους για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων την περασμένη Κυριακή. Ο Ποροσένκο επέλεξε κτίσμα του 18ου αιώνα, που στέγαζε κάποτε το οπλοστάσιο της πόλης του Κιέβου και έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της υποψηφιότητάς του. Ο Ζελένσκι, από τη μεριά του, επέλεξε νυχτερινό κέντρο, ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία του Κιέβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή