ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Φρουροί της Επανάστασης

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Φρουροί της Επανάστασης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ενέταξαν τους Φρουρούς της Επανάστασης – το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων – στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έχει επίσημα χαρακτηρίσει τμήμα των ενόπλων δυνάμεων ξένης χώρας ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης στη διεύθυνση και διεξαγωγή της παγκόσμιας τρομοκρατικής εκστρατείας της», τονίζει ο Τραμπ στην ανακοίνωση.

Αυτό το μέτρο «χωρίς προηγούμενο», «συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μονάχα ένα κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά επίσης ότι οι Φρουροί συμμετέχουν ενεργά, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατική δράση», υπογραμμίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Αυτή η απόφαση «θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα και την άσκηση της μέγιστης πίεσής μας σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος» διευκρινίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «εάν διατηρείτε σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά και τη δύναμη Κουντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή τη σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, κάλεσε σήμερα όλες τις «επιχειρήσεις και τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο» να κόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη προσθέσει στη «μαύρη λίστα» δεκάδες άτομα που έχουν σχέσεις με τους Φρουρούς, αλλά πότε μέχρι στιγμής, ολόκληρη την οργάνωση.

Τεχεράνη: Τρομοκρατική οργάνωση η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM

Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για μία «ηχηρή» απάντηση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρούσαν στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, με αποτέλεσμα η αντίδραση της να έρθει άμεσα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν, η Τεχεράνη απαντά με το ίδιο «νόμισμα» στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM, στην περιοχή ευθύνης της οποίας περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο IRNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ απέστειλε νωρίτερα σχετικό γραπτό αίτημα στον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ζητώντας του να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση το συγκεκριμένο τμήμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ακόμη, σε μία ανακοίνωση που μεταδόθηκε πιο νωρίς από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφέρθηκε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας», καθώς και ότι «η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι επιτυχίες που καταγράφει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναιοι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή