Διαδηλώσεις στο Βερολίνο για τα ενοίκια

Διαδηλώσεις στο Βερολίνο για τα ενοίκια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τεράστιος καρχαρίας εμφανίστηκε στους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο, κυνηγώντας το ιδιότυπο θήραμά του: τους ενοικιαστές διαμερισμάτων της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο τεράστιος φουσκωτός καρχαρίας ήταν ένα από τα τεχνάσματα των διαδηλωτών του Σαββάτου κατά της αύξησης των ενοικίων. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν απαιτώντας την απαλλοτρίωση κτιρίων από τον δήμο για κοινωνικές κατοικίες ελεγχόμενου ενοικίου. Αν το αίτημα των διοργανωτών της διαδήλωσης συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό 20.000 υπογραφών, ο δήμος του Βερολίνου θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο απαλλοτρίωσης 250.000 διαμερισμάτων από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες. Το σχέδιο απέρριψε, ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ σε χθεσινές δηλώσεις της. Η πρόταση αφορά ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται χιλιάδες διαμερίσματα ιδιοκτησίας τους, στο ευρύτερο Βερολίνο.

«Πρόκειται για εταιρείες που εκμεταλλεύονται μια ιδιαίτερα προσοδοφόρο αγορά και δεν έχουν καμία σχέση με μικροϊδιοκτήτες», λέει ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας. Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει την απαλλοτρίωση κατοικιών, ενώ ακόμη και το ομοσπονδιακό σύνταγμα στο άρθρο 15 αναφέρει ρητά ότι το κράτος δικαιούται να δημεύσει ιδιωτικές περιουσίες για το δημόσιο συμφέρον.

Παρότι η αγορά στέγης στο Βερολίνο δεν είναι η ακριβότερη στη Γερμανία, οι σχετικά χαμηλές τιμές έχουν προσελκύσει εταιρείες όπως την Deutsche Wohnen, η οποία έχει αγοράσει 160.000 κατοικίες και καταστήματα στην πόλη. «Ακούγονται πολλά για την Deutsche Wohnen, όπως ότι αυξάνει αιφνιδιαστικά τα ενοίκια και προχωρά σε εξώσεις ενοικιαστών με παλαιά φθηνά συμβόλαια», λέει δημοσιογράφος της εφημερίδας Der Tagesspiegel, που επισημαίνει ότι τα ενοίκια στο Βερολίνο αυξάνονται 10% τον χρόνο κατά μέσον όρο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή