Νέα πολιτική ομάδα ανακοίνωσε ο Σαλβίνι

ΜΙΛΑΝΟ. Την ίδρυση νέας πολιτικής ομάδας των εθνικιστών ευρωσκεπτικιστών ανακοίνωσε χθες στο Μιλάνο ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, σε συνεργασία με τη γερμανική AfD και κόμματα από τη Δανία και τη Φινλανδία. Παρά τις φιλοδοξίες του Σαλβίνι για συγκρότηση ενιαίου πόλου, υπάρχει και δεύτερος άξονας συσπείρωσης ανάλογων κομμάτων, γύρω από το πολωνικό κόμμα PiS, ενώ το ερώτημα είναι πού θα ενταχθεί το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπαν, σε περίπτωση οριστικής ρήξης με το ΕΛΚ.

Το μανιφέστο της νέας πολιτικής ομάδας θα περιλαμβάνει την επιστροφή εξουσιών από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη, την εφαρμογή «αυστραλιανού μοντέλου» μετανάστευσης, με την παρεμπόδιση εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα και την προστασία της «ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας».

«O κίνδυνος για την Ευρώπη σήμερα δεν είναι ο φασισμός ή ο ναζισμός, αλλά η ισλαμική τρομοκρατία. Εδώ στο τραπέζι δεν κάθονται νοσταλγοί ή εξτρεμιστές, οι μόνοι νοσταλγοί βρίσκονται στην εξουσία στις Βρυξέλλες, εμείς κοιτάμε μπροστά», ισχυρίστηκε ο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι προανήγγειλε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Καθεδρικού του Μιλάνου στις 18 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς να διευκρινίζει ποιος θα παρευρεθεί. Είναι σαφές ότι ώς τότε θα προτιμούσε να έχει «γεφυρώσει» τις διαφορές του με τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν.

Εν τω μεταξύ, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή αλλαγή στρατοπέδου, σε ομιλία την Παρασκευή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ασχολείται με «οικοδόμηση φιλελεύθερης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας και μια Ευρώπη μεταναστών». «Αν πάρει αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα ακολουθήσουμε», δήλωσε.

Οι διεργασίες αυτές επικρίθηκαν σφοδρά από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι ο Σαλβίνι επιδιώκει μια επίσημη συμμαχία «με τις χώρες που αρνούνται την ανακατανομή των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία». Εν τω μεταξύ, τρίτος απόγονος του Μπενίτο Μουσολίνι κατέρχεται ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας».