Brexit: Το «ναι» της Μέρκελ, οι όροι Μακρόν

Brexit: Το «ναι» της Μέρκελ, οι όροι Μακρόν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η διάρκεια της παράτασης που θα εξασφαλίσει η Βρετανία, προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Brexit, βρίσκεται στο επίκεντρο των αποψινών διαβουλεύσεων των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο ανοικτή σε παράταση έως και 12 μηνών και τον Γάλλο πρόεδρο να διατυπώνει όρους και αντιρρήσεις.

Επισήμως, η Βρετανία έχει ζητήσει μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου από τις 12 Απριλίου (όπου είχε ήδη μετατεθεί από τις 29 Μαρτίου) στις 30 Ιουνίου. Χθες το απόγευμα, την ώρα που η Τερέζα Μέι συναντούσε την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η Βουλή των Κοινοτήτων τασσόταν αποφασιστικά υπέρ της παράτασης, με 420 ψήφους υπέρ και 110 κατά.

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, μετά τη συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, η Αγκελα Μέρκελ ενημέρωσε στελέχη του κόμματός της ότι είναι ανοικτή σε μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου έως τα τέλη του 2019, ενδεχομένως και έως τις αρχές του 2020.

Τον ρόλο του «κακού» της ιστορίας έχει αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επιθυμούσε αποχώρηση της Βρετανίας πριν ξεκινήσει η θητεία του νέου Ευρωκοινοβουλίου, την 1η Ιουλίου, ώστε να μην ανατραπούν οι νέες πολιτικές ισορροπίες που ευελπιστεί ότι θα διαμορφωθούν χωρίς τους Βρετανούς στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε περίπτωση μεγαλύτερης παράτασης, ο Μακρόν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση της στάσης της Βρετανίας τον Οκτώβριο, ώστε να πιστοποιηθεί ότι λειτουργεί με καλή πίστη και δεν επιχειρεί να δυναμιτίσει τη λειτουργία της Ε.Ε.

Την απειλή ότι η μετάθεση του Brexit θα κάνει ζημιά στην Ε.Ε. διατύπωσαν οι σκληροί του συντηρητικού κόμματος, προτρέποντας τον Εμανουέλ Μακρόν να βάλει βέτο στην παράταση και να οδηγήσει τη Βρετανία σε άτακτη έξοδο την Παρασκευή. Το ενδεχόμενο αυτό έχει κατ’ ουσίαν αποκλειστεί από την ηγεσία της Ε.Ε. και της Βρετανίας, λόγω της μεγάλης αναταραχής που θα προξενούσε στις διασυνοριακές αλυσίδες ανεφοδιασμού.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη προθεσμία εξόδου, αλλά διευκρινίζει ότι η παράταση θα λήξει αυτομάτως μόλις η Βρετανία επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Παρατηρητές αρεσκόμενοι σε νεολογισμούς ονόμασαν την ευέλικτη αυτή παράταση «flextension».

Η παράταση δίδεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βρετανίας για μια συμφωνία αποχώρησης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή. Μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή