Ισραήλ: ρυθμιστές οι «μικροί»

Ισραήλ: ρυθμιστές οι «μικροί»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Το ερώτημα αν το Ισραήλ θα γυρίσει σελίδα έπειτα από 10 χρόνια πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου απασχόλησε χθες τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Τα πρώτα έξιτ πολ έδιναν σημαντικές πιθανότητες παραμονής του Νετανιάχου στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του, το Λικούντ, φάνηκε να χάνει από τον κυανόλευκο συνασπισμό του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Το «κλειδί» ήταν η διαφαινόμενη ενίσχυση δεξιών κομμάτων που θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά την πέμπτη θητεία του «γερακιού» της ισραηλινής πολιτικής. Αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, ο 69χρονος Νετανιάχου έκανε λόγο για «καθαρή νίκη του δεξιού μπλοκ». Ηταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η εξουσία επρόκειτο να χαμογελάσει στον υποψήφιο με τις ευρύτερες συμμαχίες, έτσι η μάχη των «μικρών», στην οποία 5-6 κόμματα πάλευαν για να περάσουν το όριο 3,25% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, απέκτησε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η στρατηγική

Ολόκληρη η προεκλογική στρατηγική του Νετανιάχου βασίστηκε σε υποσχέσεις για την προσέλκυση των ακροδεξιών, υπερορθόδοξων και θρησκευτικών κομμάτων την επομένη των εκλογών. Με βάση τα έξιτ πολ, η στρατηγική αυτή απέδωσε, καθώς κόμματα όπως αυτό της Τορά συγκέντρωσαν 7 έδρες.

«Παίζοντας» στο ακροατήριο αυτό, το Σάββατο ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα προσαρτήσει στο Ισραήλ τους εβραϊκούς εποικισμούς που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη και στη στρατηγικής σημασίας Κοιλάδα του Ιορδάνη. Ο Μπένι Γκαντς, αντιθέτως, προβλήθηκε μεν ως σκληρός στα θέματα ασφαλείας –εξάλλου είχε διατελέσει αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων– αλλά δεν συμφώνησε με τέτοιου είδους κινήσεις. Σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία διαδραμάτισαν οι τρεις δικαστικές έρευνες εις βάρος του Νετανιάχου για παθητική δωροδοκία και διαφθορά. Οι έρευνες λειτούργησαν υπέρ της εκστρατείας του Γκαντς, ο οποίος προβάλλεται ως «καθαρή» εναλλακτική. «Ο Γκαντς δεν έδωσε λεπτομερείς υποσχέσεις για την πολιτική που σκόπευε να ακολουθήσει, αλλά εστίασε στο πώς μπορεί να ενώσει μια διχασμένη χώρα και να αναζωογονήσει τη δημοκρατία της», σημείωσε ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Ο μακροβιότερος

Εφόσον αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση του Ισραήλ, ο Νετανιάχου το καλοκαίρι θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας τον ιδρυτή της Δαβίδ Μπεν Γκουριόν. Σε περίπτωση ήττας, μπορεί να έχει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας αναμένεται να τον καλέσει το καλοκαίρι.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής αναμέτρησης ήταν η απουσία των Αράβων κατοίκων του Ισραήλ από τις κάλπες. Η αποχή θεωρήθηκε σημάδι ότι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ έχουν χάσει την πίστη τους στις δυνατότητες δημοκρατικής εκπροσώπησής τους, εισακούοντας τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Ετσι, σειρά αραβικών και αριστερών κομμάτων κινδύνευε χθες το βράδυ να βρεθεί κάτω από το όριο του 3,25%. Τη χθεσινή αναμέτρηση παρακολούθησαν αμέτοχοι πάνω από 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, των οποίων η ζωή καθορίζεται σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό από την ισραηλινή κατοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση που θα δεχθεί τη «χείρα φιλίας» που τείνει ο παλαιστινιακός λαός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή