ΚΟΣΜΟΣ

Αφαίρεσαν τέσσερις μέλισσες από το μάτι γυναίκας στην Ταϊβάν

Αφαίρεσαν τέσσερις μέλισσες από το μάτι γυναίκας στην Ταϊβάν

Οταν η Χε, μια 28χρονη γυναίκα από την Ταϊβάν, πήγε στο νοσοκομείο εξαιτίας του πρησμένου αριστερού ματιού της, πίστευε ότι οι γιατροί θα τη θεράπευαν για κάποια μόλυνση. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξή τους, η γυναίκα και ο ιατρός της κατά την οφθαλμολογική εξέταση, εντόπισαν τέσσερις μικρές μέλισσες οι οποίες ζούσαν κάτω από τις βλεφαρίδες τής άτυχης γυναίκας και τρέφονταν με τα δάκρυά της. Οι γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Φουγίν, της Ταϊβάν, πιστεύουν ότι το άκρως παράξενο περιστατικό είναι μία «παγκόσμια πρωτιά», καθώς κατάφεραν να αφαιρέσουν τα μικροσκοπικά έντομα ζωντανά από τον δακρυϊκό πόρο της Χε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του οφθαλμιατρικού τμήματος του νοσοκομείου, δρ Χανγκ Τσι-τινγκ τόνισε: «Είδα κάτι μαύρο που έμοιαζε με μικροσκοπικά πόδια εντόμου να προεξέχει και με τη βοήθεια μικροσκοπίου τα τράβηξα προς τα έξω, καθένα ξεχωριστά, χωρίς να καταστρέψω το σώμα τους. Κάθε έντομο είχε μήκος περίπου τέσσερα χιλιοστά».

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του CTS η Χε, της οποίας το μικρό όνομα παραμένει άγνωστο, πριν από το πάθημά της είχε πάει στο νεκροταφείο προκειμένου να φροντίσει τον τάφο κάποιου συγγενικού της προσώπου, επ’ ευκαιρία του ετήσιου κινεζικού φεστιβάλ καθαρισμού ταφικών μνημείων Kουίνγκ Μινγκ. Ξερίζωνε τα παράσιτα που είχαν φυτρώσει γύρω από τον τάφο, όταν ένιωσε ότι κάτι της μπήκε στο μάτι. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για χώμα, το ξέπλυνε με νερό. Ωστόσο, το ίδιο βράδυ το μάτι της άρχισε να πρήζεται και να την τσούζει πολύ, κάτω από τη βλεφαρίδα.

Το επόμενο πρωί, χωρίς άλλη καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση δεν παρουσίαζε βελτίωση, πήγε στο νοσοκομείο. Ο δρ Χανγκ υποψιάστηκε ότι η γυναίκα είχε πάθει κάποια μόλυνση. Ωστόσο, εξετάζοντας το μάτι της Χε με μικροσκόπιο είδε τα μικροσκοπικά πόδια των μελισσών να κινούνται μέσα στον δακρυϊκό της πόρο, όπου τρέφονταν με την υγρασία και το αλάτι των δακρύων της. Η όρασή της αλλά και οι ζωές των μικρών εντόμων σώθηκαν επειδή η γυναίκα, για καλή της τύχη, δεν έτριψε το μάτι της.

Οι μικρές μέλισσες, οι οποίες είναι γνωστές ως Halictidae ή «μέλισσες του ιδρώτα», προσελκύονται από την ανθρώπινη εφίδρωση και απαντώνται σε ολόκληρο των κόσμο. Συνήθως τα έντομα αυτά δεν είναι επιθετικά και «δαγκώνουν» με το κεντρί τους μοναχά όταν κάποιος τις αγγίξει χωρίς ωστόσο να προκαλούν μεγάλο πόνο.

Οπως εξήγησε ο δρ Χανγκ οι «μέλισσες του ιδρώτα» δημιουργούν τις φωλιές τους στα βουνά αλλά και κοντά σε τάφους, γεγονός που εξηγεί πώς τα μικρά έντομα ήρθαν σε επαφή με την Χε. Τα περισσότερα μελισσάκια κατασκευάζουν τις φωλιές τους στο έδαφος ή πάνω στο ξύλο. Ο δρ Χανγκ τόνισε ότι οι μέλισσες δεν μπήκαν με τη βούλησή τους στο μάτι της Χε αλλά εισέβαλλαν εξαιτίας του ανέμου που επικρατούσε στην περιοχή και μετά κόλλησαν στο εσωτερικό.

Η Χε μετά την περιπέτειά της πήρε εξιτήριο.