Τουρκία: Ακυρώνεται η εκλογή δημάρχων του φιλοκουρδικού HDP, προς όφελος υποψηφίων του AKP

Τουρκία: Ακυρώνεται η εκλογή δημάρχων του φιλοκουρδικού HDP, προς όφελος υποψηφίων του AKP

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι πολλοί δήμαρχοι που εξελέγησαν με το «λάβαρο» του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν επιτρέπεται να αναλάβουν το αξίωμα επειδή στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καθαιρεθεί με κυβερνητικά διατάγματα.

Ο Σαρουχάν Ολούτζ, ο εκπρόσωπος του HDP, είπε ότι το κόμμα του στοχοποιείται σε μια «οργανωμένη πολιτική πλεκτάνη» μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Περισσότεροι από τους μισούς εκλεγμένους δημάρχους του HDP περιμένουν ακόμη να τους δοθεί η εντολή για να αναλάβουν το αξίωμα, πρόσθεσε.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) απέρριψε πολλές ενστάσεις που είχαν καταθέσει το HDP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουν απορριφθεί επίσης και ενστάσεις που υπέβαλε το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενος τις παρατυπίες που, σύμφωνα με το κόμμα του, επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Η YSK έκρινε ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι σε τέσσερις περιφέρειες και μια υποπεριφέρεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν μπορούν να λάβουν την εντολή επειδή είχαν καθαιρεθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί στους υποψηφίους που εξελέγησαν με το HDP να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Δήμαρχοι θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι που ήρθαν στη δεύτερη θέση, οι οποίοι είναι μέλη του AKP.

«Το μέτρο που έλαβε η YSK δεν είναι παρά μέρος μιας οργανωμένης πολιτικής πλεκτάνης» από το AKP και τους πολιτικούς συμμάχους του, είπε ο Ολούτζ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να σύρει την Τουρκία «σε πολύ μεγάλο χάος».

Η YSK απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Εκπρόσωποι του AKP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να κάνουν κάποια δήλωση.

Ο βουλευτής του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ είπε ότι το κόμμα θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών στις πέντε αυτές περιοχές, τονίζοντας ότι η καθαίρεση με διάταγμα δεν απαγορεύει σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί. «Η απόφαση αυτή είναι παντελώς λανθασμένη και αντιτίθεται στον νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Θα ήταν καλύτερο να μην είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, όμως υπάρχει μια πιθανότητα να περιορίσουμε τη ζημιά», πρόσθεσε.

Οι λίστες των υποψηφίων υποβάλλονται προς έγκριση στην YSK πριν από τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή