Την αίθουσα του Μυστικού Δείπνου αναπαρέστησαν ψηφιακά επιστήμονες

Την αίθουσα του Μυστικού Δείπνου αναπαρέστησαν ψηφιακά επιστήμονες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αίθουσα όπου θεωρείται ότι τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος κατάφεραν να αναπαραστήσουν, ψηφιακά, αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες στο Ισραήλ.

H αίθουσα του Μυστικού Δείπνου βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και πρόκειται για ένα αρχαίο οίκημα με φθαρμένες επιφάνειες και φτωχό φωτισμό, εμποδίζοντας για πολλά χρόνια τη μελέτη της ιστορίας του.

Επιστήμονες από το Ισραήλ καθώς και από ευρωπαϊκά ινστιτούτα χρησιμοποίησαν τεχνολογίες λέιζερ και προηγμένες φωτογραφικές τεχνικές για να δημιουργήσουν λεπτομερέστατα, τρισδιάστατα μοντέλα αναπαράστασης.

Την αίθουσα του Μυστικού Δείπνου αναπαρέστησαν ψηφιακά επιστήμονες-1

Το πρόγραμμα βοήθησε να φωτιστούν μερικά από τις παραστάσεις που βρίσκονται στην αίθουσα και να αποκρυπτογραφηθούν ορισμένες θεολογικές πτυχές στις διακοσμήσεις του δεύτερου ορόφου, που είναι κτισμένος πάνω από το σημείο όπου πιστεύεται, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή παράδοση, ότι βρίσκεται ο τάφος του Βασιλιά Δαβίδ.

«Καταφέραμε, σε ένα από τα πιο ιερά μέρη της Ιερουσαλήμ, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία και αυτό είναι πρωτοποριακό», δήλωσε ο Αμίτ Ρέεμ, αρχαιολόγος από την τοπική εφορεία της Ιερουσαλήμ.

Την αίθουσα του Μυστικού Δείπνου αναπαρέστησαν ψηφιακά επιστήμονες-2

Η προσπάθεια ψηφιακής αναπαράστασης ξεκίνησε το 2016 και οι επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει σε αυτή πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που «μιλάει για την ιστορία» της αίθουσας.

Ο Ρέεμ στέκεται ιδιαίτερα σε κάποια ανάγλυφα που περιγράφονται ως τα σύμβολα του «Agnus Dei», του Αμνού του Θεού καθώς του Λέοντος του Ιούδα.

Κάποιοι αρχαιολόγοι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον η συγκεκριμένη αίθουσα είναι η πραγματική αίθουσα του Μυστικού Δείπνου, του τελευταίου δηλαδή γεύματος του Ιησού με τους μαθητές του πριν από τη Σταύρωση.

Από την πλευρά του ο, Ιλια Μπέρκοβιτς, ιστορικός σε ερευνητικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών που εργάστηκε στο πρότζεκτ κάνει λόγο για μια προσπάθεια που ανοίγει «απίστευτα νέους ορίζοντες» με εντυπωσιακές προοπτικές.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή