ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση κατά του προέδρου της Σερβίας το απόγευμα στο Βελιγράδι

Διαδήλωση κατά του προέδρου της Σερβίας το απόγευμα στο Βελιγράδι

Όλα είναι έτοιμα στο Βελιγράδι για να πραγματοποιηθεί, σήμερα το απόγευμα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που οργανώνει η αντιπολίτευση.

Μπροστά από το κτίριο της βουλής έχει στηθεί μία μεγάλη εξέδρα απ όπου οι ηγέτες της ενωμένης αντιπολίτευσης, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φοιτητών, ηθοποιοί και καλλιτέχνες θα απευθύνουν λόγο. Αναμένεται η συμμετοχή του κόσμου να είναι μαζική με την προσέλευση πολιτών όχι μόνο από την πρωτεύουσα αλλά και από το εσωτερικό της χώρας.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS) ανακοίνωσε, χθες, ότι η οργανωμένη μεταφορά του κόσμου, από το εσωτερικό προς την πρωτεύουσα, είναι αδύνατη διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων αρνήθηκαν να νοικιάσουν λεωφορεία στην αντιπολίτευση.

Όπως καταγγέλλουν από την SzS οι αρχές απειλούν τους ιδιοκτήτες λεωφορείων με αφαίρεση άδειας και έκτακτους τεχνικούς ελέγχους, αν μεταφέρουν διαδηλωτές στο Βελιγράδι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ν-1 μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι στον σταθμό συγκοινωνιών της πόλης Πάντσεβο, αναρτήθηκε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι «διακόπτονται όλα τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων προς το Βελιγράδι λόγω έλλειψης καυσίμων».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μαζικότητα της σημερινής διαδήλωσης διότι πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα αναγκαστεί ο Βούτσιτς να αποδεχθεί τα αιτήματα τους.

Η ενωμένη αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της Σερβίας για απολυταρχισμό και ζητά την παραίτηση του. Ζητάει επίσης, να συσταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με θητεία έξι μηνών, που θα δημιουργήσει συνθήκες ισοτιμίας και δημοκρατίας στον πολιτικό αγώνα και θα οργανώσει ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, με την επιτήρηση ξένων παρατηρητών.

Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι και η ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα δημόσια ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνείται κάθε επαφή με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας τους «φασίστες και κλέφτες». Σε συνέντευξη του , σήμερα το πρωί, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tv Pink, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση αποτελεί απόλυτη μειοψηφία στην κοινωνία. «Εγώ, σε οποιοδήποτε χωριό μπορώ να συγκεντρώσω περισσότερο κόσμο» ανέφερε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την σημερινή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι. Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης θα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο και θα εκτελεί τα καθήκοντα του.

Από χθες βράδυ, εντός του κτιρίου της βουλής βρίσκονται όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) οι οποίοι όπως ανακοινώθηκε «θα παραμείνουν στον χώρο για να υπερασπιστούν τους θεσμούς από την βία της αντιπολίτευσης». Εντός του κτιρίου της βουλής βρίσκονται, από σήμερα το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βίαιης εισόδου των διαδηλωτών.

Δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων, αναπτύχθηκαν και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η ηγεσία του συνασπισμού «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS) ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να προκληθεί βία και κατήγγειλε τις αρχές ότι, προκαλούν μεθοδευμένα και συστηματικά κλίμα έντασης και τρόμου, για να αποτρέψουν την μαζική συμμετοχή των πολιτών, στην σημερινή διαδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ