ΚΟΣΜΟΣ

«Βγήκαν τα μαχαίρια» για το εστιατόριο Lucky Cat του σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ

16s6a

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ απάντησε με οξύτητα σε όσους τον κατηγορούν για «πολιτισμική οικειοποίηση» στο νέο, αυθεντικό ασιατικό εστιατόριό του, το Lucky Cat, καθώς μία κριτικός γεύσης από την ανατολική Ασία το χαρακτήρισε «έναν πραγματικό εφιάλτη στην κουζίνα του Ράμσεϊ».

Οπως επισημαίνει η κριτικός γεύσης Αντζελα Χούι, στην εκδήλωση παρουσίασης του Lucky Cat ήταν «η μοναδική από την ανατολική Ασία σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους και μάγειρες». Σε ακόλουθα σχόλιά της στο Instagram η δημοσιογράφος τονίζει ότι η προσέγγιση του εστιατορίου είναι ασαφής και πιθανώς παραπλανητική. «Τι είναι κινεζική κουζίνα; Ιαπωνική; Ποιος νοιάζεται».

Στην παρουσίαση του εστιατορίου, ο Ράμσεϊ , σύμφωνα με τη Χούι, είπε ότι ο σεφ Μπεν Ορπγουντ «είναι πολύ πιο καταρτισμένος από εμένα και διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα», καθώς πραγματοποίησε έρευνα και ταξίδεψε στη νότια Ασία «για πολλούς μήνες».

Απαντώντας στο δημοσίευμα της Χούι, ο Γκόρντον Ράμσεϊ τόνισε ότι, παρά την πληθώρα πολύ θετικών σχολίων από τους καλεσμένους του, υπήρξε μία «επιθετική κριτική από εκείνη τη νύχτα, την οποία οφείλω να επισημάνω». Κατηγόρησε τη Χούι ότι ήταν επιθετική και προσβλητική, λέγοντας ότι δεν διαθέτει επαγγελματισμό και ακεραιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία ανάρτησή της αναφέρθηκε στη σύζυγο του Ορπγουντ χαρακτηρίζοντάς τη ως ένα «δείγμα ασιατικής συζύγου», «χωρίς να επιδεικνύει τον παραμικρό σεβασμό».

Το Lucky Cat, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι στο Μέιφερ του δυτικού Λονδίνου, θα αντικαταστήσει στο εστιατόριο Maze. Ο όμιλος εστιατορίων Ράμσεϊ ανακοίνωσε πέρυσι οικονομικές απώλειες που ανέρχονται σε 3,8 εκατομμύρια στερλίνες. Ο Ορπγουντ ήταν ο αρχιμάγειρος του Μaze και του ιαπωνικού εστιατορίου Zuma.

Τα διαφημιστικά έντυπα για το Lucky Cat αναφέρουν ότι το εστιατόριο είναι αυθεντικά ασιατικό καθώς και ότι έμπνευση για αυτό αποτέλεσαν τα καταστήματα κατανάλωσης ποτών στο Τόκιο και στην Απω Ανατολή της δεκαετίας του ’30. Με προφανή αναφορά στο ιαπωνικό αγαλματίδιο maneki- neko, το διαφημιστικό έντυπο αναφέρει ότι «συμβαδίζοντας με την αυθεντικότητα της ιδέας, το όνομα του εστιατορίου εμπνεύστηκε από τον ασιατικό πολιτισμό, όπου η “τυχερή γάτα” αποτελεί ένα γούρι, το οποίο πιστεύεται ότι προσελκύει καλή τύχη και ευημερία».