ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νορβηγός καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία

ap_19106331513093

Σε φυλάκιση 14 ετών σε στρατόπεδο εργασίας καταδίκασε δικαστήριο της Μόσχας έναν 63χρονο Νορβηγό, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για κατασκοπεία. Συγκεκριμένα, ο Φρόντε Μπεργκ συνελήφθη στη Μόσχα το 2017, όντας ύποπτος για παράνομη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα υποβρύχια του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Ο ίδιος, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως συνοριοφύλακας στα σύνορα Ρωσίας – Νορβηγίας, αρνείται τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε από το ρωσικό δικαστήριο. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι είχε ρόλο διαμεσολαβητή για τις νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε σχεδόν καμία πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, ο Μπεργκ αναμένεται να ζητήσει χάρη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ αμφότεροι αναμένουν διπλωματικές προσπάθειες από τη νορβηγική κυβέρνηση. «Χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Μπεργκ, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του δεν συγκέντρωσε απόρρητες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης έχει καταδικαστεί και ένας Ρώσος πρώην αστυνομικός, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για προώθηση αρχείων του πολεμικού ναυτικού στον 63χρονο Νορβηγό.

Η Νορβηγία, η οποία ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είχε ήπιες και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία κατά το παρελθόν, ακόμη και κατά την τεταμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μολαταύτα, οι σχέσεις των δύο χωρών χειροτέρεψαν σημαντικά το 2014, όταν η Ρωσία προχώρησε την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.