ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον: Ο Τραμπ μοιάζει με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄

Γάλλος πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον: Ο Τραμπ μοιάζει με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ (γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος»): ένας γέρος βασιλιάς ελαφρώς ιδιότροπος, απρόβλεπτος και κακά πληροφορημένος που θέλει, παρ' όλ' αυτά, να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις». Την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε, ο βετεράνος διπλωμάτης, πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ζεράρ Αρό, σκιαγράφησε ένα ουδόλως κολακευτικό πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρώην (πλέον) πρεσβευτής, εκτιμά ότι «η Αμερική πρώτα» που υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε μια «Αμερική μόνη».

«Αυτός ο πρόεδρος και αυτή η κυβέρνηση δεν έχουν συμμάχους, δεν έχουν φίλους», λέει ο Αρό, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη και το Ισραήλ.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση Τραμπ «δεν σκέφτεται με όρους πολυμερούς συνεργασίας και δεν έχει καμία συμπάθεια για τους Ευρωπαίους, αντιθέτως τους αντιμετωπίζει όπως και τους Κινέζους».

Ο 66χρονος Ζεράρ Αρό ήταν ανέκαθεν ένας διπλωμάτης που δεν χρησιμοποιούσε «ξύλινη» διπλωματική γλώσσα, αντιθέτως, οι εν θερμώ δηλώσεις του συχνά προκαλούσαν αντιδράσεις. Είναι πολύ ενεργός στο Twitter, όπως ακριβώς και ο Τραμπ – αν και με πολύ λιγότερους ακολούθους.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα διαδεχτεί τον Αρό, όπως πιθανολογείται ότι νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον θα είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Φιλίπ Ετιέν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ