ΚΟΣΜΟΣ

Ναρκοπέδιο ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ

Ναρκοπέδιο ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ

Οταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση με τους συμβούλους του στο Οβάλ Γραφείο τον Μάιο του 2017 για να συζητήσουν πιθανούς αντικαταστάτες του διευθυντή του FBI, τον οποίο είχε μόλις αποπέμψει, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς γλίστρησε έξω από το δωμάτιο για να κάνει ένα τηλεφώνημα. Οταν επέστρεψε, ενημέρωσε τον Τραμπ για τις δυσάρεστες εξελίξεις: ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ μόλις είχε διοριστεί για να εξετάσει την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και οιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου να εμποδίσει τη σχετική έρευνα.

Ο Τραμπ βυθίστηκε στην καρέκλα του. «Ω Θεέ μου. Αυτό είναι φοβερό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Τη γαμ…α», είπε. Αν και η διετής ανάκριση δεν κατέληξε σε κατηγορίες εναντίον του, η έκθεση του Μιούλερ σκιαγράφησε μια εικόνα του Λευκού Οίκου, στην οποία κυριαρχούσε ένας πρόεδρος που επιχειρούσε απελπισμένα να τορπιλίσει την ανάκριση για να βρεθεί τελικά να περιορίζεται από τους βοηθούς του, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αψηφήσουν τις εντολές του.

Ψέματα σε όλους

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται μέσα από την 400σέλιδη έκθεση να είναι ένα ναρκοπέδιο συγκρούσεων, διαποτισμένο από ανειλικρίνεια και καθορίζεται από ένα πρόεδρο, ο οποίος λέει ψέματα στην κοινή γνώμη και στους εργαζομένους του, προσπαθώντας στη συνέχεια να υποχρεώσει τους συμβούλους του να πουν ψέματα για λογαριασμό του. Ο Τραμπ απείλησε επανειλημμένως να απομακρύνει τους υφισταμένους του που δεν εκτελούσαν τις επιθυμίες του, ενώ εκείνοι απειλούσαν επανειλημμένως να παραιτηθούν αντί να διαβούν τις κόκκινες γραμμές του νόμου ή της ηθικής.

Στο ένα σταυροδρόμι μετά το άλλο, ο Τραμπ επέτεινε τα προβλήματά του, ενδίδοντας στην οργή και ξεσπώντας με τέτοιο τρόπο ώστε οι βοηθοί του μετατράπηκαν σε μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του. Διασώθηκε από την κατηγορία της παρακώλυσης Δικαιοσύνης, αποσαφηνίζει η έκθεση, εν μέρει επειδή οι σύμβουλοί του είδαν τον κίνδυνο και τον σταμάτησαν από την υλοποίηση των βαθύτερων ενστίκτων του. H έκθεση φιλοτεχνεί τη μία σκηνή μετά την άλλη, στην οποία ο Λευκός Οίκος μοιάζει να βρίσκεται στα όριά του.

Σε κάποιο σημείο, ο τότε προσωπάρχης Ρινς Πρίμπους ανέφερε ότι οι επιθέσεις του προέδρου εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης είναι σαν «να τον έχει αρπάξει από τον λαιμό». Σε κάποιο άλλο, ο δικηγόρος του Ντόναλντ Φ. Μακ Γκαν Β΄, παραπονέθηκε στον Πρίμπους ότι ο πρόεδρος θέλει να τον υποχρεώσει «να κάνει τρελά πράγματα». Και ένας εξίσου δυσαρεστημένος Τραμπ από τον Μακ Γκαν, τον αποκαλούσε «ψεύτη μπάσταρδο».

Από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του ο Τραμπ προσπαθούσε να αναχαιτίσει την απειλή από τη ρωσική ανάμειξη στην αναμέτρηση του 2016 και τις υποψίες για τις επαφές του επιτελείου του με τη Μόσχα.

Η απομάκρυνση Φλιν

Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε το αξίωμά του ο Τραμπ απομάκρυνε τον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, επειδή είπε ψέματα στο FBI για τις συζητήσεις του με τον Ρώσο πρέσβη. Αποχαιρετώντας τον του είπε: «Θα σου δώσω καλή συστατική. Είσαι καλός τύπος. Θα σε φροντίσουμε». Ο Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, θεώρησαν εσφαλμένα ότι αν ξεφορτωθούν τον Φλιν θα εκτροχιαστεί η έρευνα, την οποία τότε διενεργούσε ο Τζέιμς Κόουμι, διευθυντής του FBI. Στη διάρκεια γεύματος με τον Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φλιν κάλεσε τον Κούσνερ και μίλησε μαζί του. «Ο πρόεδρος νοιάζεται για εσένα. Θα εξασφαλίσω ένα ευνοϊκό τουίτ αργότερα», του είπε ο Κούσνερ. Ο Τραμπ ανησυχούσε και για τον Κόουμι. Στη διάρκεια του γεύματος ζήτησε από τον Κρίστι να τηλεφωνήσει στον φίλο του τον Κόουμι. «Να του πεις ότι είναι μέλος της ομάδας μας», τον συμβούλευσε ο Τραμπ. Ο Κρίστι θεώρησε το αίτημα «ανόητο» και δεν ακολούθησε την οδηγία.

Αλλοι σύμβουλοί του φοβούνταν ότι ο Τραμπ δεν έλεγε την αλήθεια στον λαό. Επειτα από μια συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία είχε αρνηθεί οιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή με τη Ρωσία, ο Μάικλ Κοέν, τότε προσωπικός δικηγόρος του, ο οποίος είχε μεσολαβήσει για να κατασκευαστεί ο Πύργος Τραμπ στη Μόσχα, εξέφρασε την ανησυχία του. «Γιατί να το αναφέρω αφού δεν υπήρξε συμφωνία;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ. Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποφάσισε να εξαιρεθεί από την έρευνα, ο Τραμπ έβαλε τις φωνές στον Μακ Γκαν για το πόσο αδύναμος είναι και ο επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, είπε ότι δεν τον είχε δει ποτέ ξανά τόσο θυμωμένο. Ο Τραμπ είχε εμμονή με τον διευθυντή του FBI. Ο Μπάνον θυμήθηκε ότι ο πρόεδρος έθιξε το θέμα του Κόουμι τουλάχιστον εννέα φορές στις 3 και 4 Μαΐου του 2017. «Μου είπε τουλάχιστον τρεις φορές ότι δεν τελώ υπό έρευνα», είπε ο πρόεδρος. «Δεν γνωρίζω κανέναν Ρώσο. Δεν υπήρξε συνέργεια», συμπλήρωσε. Ο Μπάνον τού είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τον απομακρύνει, επειδή «αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει» και πως δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα εναντίον του. Ο Τραμπ αδιαφόρησε όμως για τις συμβουλές του και απέλυσε τον Κόουμι λίγες μέρες αργότερα.

«Αφήνει το Κογκρέσο στο σκοτάδι»

Ενα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μιούλερ, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζήτησαν να δουν όλα τα στοιχεία της, ακόμη και αυτά που απαλείφθηκαν για λόγους ασφαλείας. Με το επιχείρημα ότι η λογοκριμένη εκδοχή της έκθεσης «αφήνει το Κογκρέσο στο σκοτάδι», ο Δημοκρατικός επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, Τζέρολντ Νάντλερ, ζήτησε να παραδοθεί στο Σώμα ολόκληρο το κείμενο. «Η επιτροπή μου χρειάζεται και έχει δικαίωμα να αποκτήσει πρόσβαση στην πλήρη εκδοχή της έκθεσης και στα στοιχεία, που συνάδουν με τις πρακτικές του παρελθόντος. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει κάποια από τα στοιχεία, πάνω στα οποία βασίστηκε το σκεπτικό του ειδικού ανακριτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νάντλερ. «Διατυπώνονται για εμένα εντελώς κατασκευασμένοι και εντελώς ψευδείς ισχυρισμοί από ορισμένα πρόσωπα στην παραληρηματική έκθεση Μιούλερ, η οποία γράφτηκε από 18 θυμωμένους Δημοκρατικούς λυσσασμένους εναντίον του Τραμπ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.