Μορφωμένοι οι βομβιστές στη Σρι Λάνκα

Μορφωμένοι οι βομβιστές στη Σρι Λάνκα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους βομβιστές που πραγματοποιήσαν τη συντονισμένη επίθεση της Κυριακής του Πάσχα στη Σρι Λάνκα είχε φοιτήσει σε βρετανικό πανεπιστήμιο και είχε παρακολουθήσει μαθήματα στην Αυστραλία. Οπως δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο BBC, ο άνθρωπος αυτός ήταν φοιτητής στα μέσα του 2000 στη Βρετανία, αλλά δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια, παρακολούθησε κάποια μαθήματα στην Αυστραλία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Σρι Λάνκα.

Ο υφυπουργός Αμυνας της Σρι Λάνκα Ρουγουάν Βιτζεγουαρντένε εξήγησε ότι ο βομβιστής, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Βρετανία, ακολούθησε «έναν μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Αυστραλία» προτού τελικά εγκατασταθεί στη Σρι Λάνκα.

Οπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας του ειδησεογραφικού δικτύου BBC Φρανκ Γκάρντνερ, το γεγονός ότι σπούδασε στη Βρετανία στα μέσα του 2000 θα θέσει εν αμφιβόλω την πιθανότητα να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από τόσο παλιά. Επίσης υποδεικνύει ότι ο βομβιστής πρέπει να ήταν τη στιγμή των επιθέσεων περίπου 35 ετών.

Ο Βιτζεγουαρντένε προσέθεσε ότι οι περισσότεροι από τους βομβιστές «ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου και ανήκαν σε μεσοαστικές οικογένειες». «Ηταν οικονομικώς ανεξάρτητοι και οι οικογένειές τους στέκονταν καλά από οικονομικής άποψης». Δύο από τους βομβιστές ήταν αδέλφια και γιοι εύπορου εμπόρου μπαχαρικών από το Κολόμπο.

Οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης ανέρχονται πλέον στους 359, ενώ περισσότερα από 500 άτομα έχουν τραυματιστεί. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε πιθανολογεί ότι το Ισλαμικό Κράτος συνδέεται κάπως με την τρομοκρατική επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις σε ξενοδοχεία και χριστιανικούς ναούς, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να παρουσιάσει πειστικές αποδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή