ΚΟΣΜΟΣ

Τον Ιούλιο οι S-400 στην Τουρκία

25s5erdgn

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο την παράδοση των αμυντικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. Αυτό ανακοίνωσε χθες η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, Rosoboronexport, και ο εκπρόσωπός της επανέλαβε ότι όλα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί. Είχε προηγηθεί η προτροπή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επισπευσθεί η παράδοση των S-400. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις εάν η Αγκυρα επισφραγίσει τη συμφωνία της με τη Μόσχα, παρά τις διαβεβαιώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η χώρα δεν είναι εχθρός της Ουάσιγκτον αλλά παραμένει αφοσιωμένη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που «δίνουν μαθήματα» στην Τουρκία για τη «γενοκτονία των Αρμενίων», ιδίως τη Γαλλία, που την κατηγορεί ότι ευθύνεται για τη γενοκτονία στη Ρουάντα. «Εάν κοιτάξουμε εκείνους που επιχειρούν να δίνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δημοκρατία στην Τουρκία με το αρμενικό ζήτημα και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς βλέπουμε ότι όλοι τους έχουν αιματηρό παρελθόν», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. «Είναι προφανές ποιος σκότωσε 800.000 ανθρώπους στη γενοκτονία της Ρουάντας μόλις πριν από 25 χρόνια, οι υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι», κατήγγειλε, αναφέροντας επίσης την Αλγερία. «Οι Γάλλοι ήταν πάλι που σφαγίασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη γενοκτονία στην Αλγερία», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Διαθέτουμε αρχεία και έγγραφα που το αποδεικνύουν ξεκάθαρα», πρόσθεσε. Η Γαλλία κατηγορείται από τις Αρχές της Ρουάντας ότι ήταν συνεργός του καθεστώτος Χούτου, που διέπραξε τη γενοκτονία του 1994, δηλαδή ότι πήρε ενεργό μέρος στις σφαγές, κατηγορίες τις οποίες αρνείται το Παρίσι. Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ της Αγκυρας και του Παρισιού μετά την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα μια συγκέντρωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη για τη γενοκτονία των Αρμενίων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου διέλυσαν τους περίπου 100 διαδηλωτές, ανάμεσά τους μια ξένη αντιπροσωπεία, που είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν μπροστά από το Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών, μια πρώην φυλακή όπου κρατούνταν οι πρώτοι Αρμένιοι που συνελήφθησαν την 24η Απριλίου του 1915.

Τέλος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες έναν ύποπτο, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που πιστεύουν ότι σχεδίαζε επίθεση κατά την τελετή μνήμης για τη μάχη της Καλλίπολης, στην οποία συμμετέχουν παραδοσιακά εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί. Ο ύποπτος, Σύρος υπήκοος, συνελήφθη κοντά στη Χερσόνησο της Καλλίπολης.