ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο διακόπτει την επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων ασύλου προσφύγων από τη Συρία

Το Βερολίνο διακόπτει την επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων ασύλου προσφύγων από τη Συρία

Η Γερμανία διέκοψε την επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν πρόσφυγες από τη Συρία, εν αναμονή νέας εξέτασης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα τους, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο Τύπου Funke.

Επικαλούμενος το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο όμιλος Funke διευκρίνισε σήμερα ότι η επεξεργασία ορισμένων αιτήσεων ασύλου τις οποίες υπέβαλαν Σύροι "αναβλήθηκε" για αργότερα, καθώς πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου.

Η απόφαση αυτή αφορά αιτούντες άσυλο στους οποίους έχει χορηγηθεί μια «επικουρική προστασία», δηλαδή όσους αντιμετώπισαν στη χώρα τους σοβαρούς κινδύνους, πολεμικές ενέργειες, θανατική ποινή ή βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, 17.411 Σύροι επωφελήθηκαν από αυτό το καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον όμιλο Funke, οι οργανώσεις προστασίας των προσφύγων φοβούνται μήπως η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ σταματήσει τις αιτήσεις ασύλου σύρων πολιτών αν οι εχθροπραξίες στη χώρα τους σταματήσουν.

Η Γερμανία είναι βαθιά διχασμένη μετά την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ το 2015 να ανοίξει, κατά την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, τα σύνορα της χώρας σε όλους όσους διέφευγαν από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Η εισροή έκτοτε ενός και πλέον εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο, προερχόμενων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έθρεψε την ανάπτυξη της άκρας δεξιάς στη Γερμανία που εκπροσωπείται από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ