Κίνα: Συμφωνίες άνω των 64 δισ. στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας δρόμος»

Κίνα: Συμφωνίες άνω των 64 δισ. στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας δρόμος»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες οικονομικού ύψους άνω των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφησαν στη διάρκεια της διάσκεψης για την παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», που προωθεί διεθνώς το Πεκίνο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος, στις δηλώσεις του για τον τερματισμό των εργασιών της διάσκεψης της αναφερόμενης πρωτοβουλίας για την αναβίωση του παλιού Δρόμου του Μεταξιού μέσω της διασύνδεσης της Κίνας με την Ασία και την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι νόμοι της αγοράς θα εφαρμοστούν σε όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με την υλοποίηση της αναφερόμενης πρωτοβουλίας.

«Ολοένα και περισσότεροι φίλοι και εταίροι θα συνεργαστούν» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι «αυτή η συνεργασία θα απολαμβάνει υψηλότερης ποιότητας και καλύτερων προοπτικών».

Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που έχουν διαμαρτυρηθεί για το υψηλό κόστος των πρότζεκτ που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» που ξεκίνησε το 2013 ενώ δυτικές κυβερνήσεις βλέπουν την πρωτοβουλία ως έναν τρόπο εξάπλωσης της κινεζικής επιρροής στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας φτωχές χώρες με μη βιώσιμο χρέος. 

Ο κρατικός ρυθμιστής περιουσιακών στοιχείων της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 17 εταιρείες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης υπέγραψαν συμφωνίες στη διάσκεψη. 

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», την οποία προωθεί τα τελευταία χρόνια ο Σι, έχει σκοπό η Κίνα να αποκτήσει θαλάσσιες και χερσαίες συνδέσεις με τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, χάρη σε ένα δίκτυο υποδομών που χονδρικά ακολουθεί την πορεία του προαιώνιου Δρόμου του Μεταξιού.

Πέραν της τόνωσης του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Σι επιδιώκει παράληλλα να αυξηθούν οι ανταλλαγές σε πεδία όπως αυτά της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή