Φρ. Σούκρε στην «K»: Στα χέρια πραξικοπηματιών η Βενεζουέλα

Φρ. Σούκρε στην «K»: Στα χέρια πραξικοπηματιών η Βενεζουέλα

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίνουμε τη μάχη για την ανάκτηση της δημοκρατίας μας, του δικαιώματος των Βενεζουελανών να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο». Ετσι συνοψίζει τον στόχο της αντιπολίτευσης της χώρας ο Φρανσίσκο Σούκρε, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης, εξηγεί ο κ. Σούκρε μιλώντας στην «Κ», εστιάζει σε τρεις μορφές πίεσης: στο εσωτερικό, «με την κινητοποίηση των Βενεζουελανών και την παρουσία τους στους δρόμους» στο εξωτερικό, όπου «σχεδόν 60 χώρες υποστηρίζουν τον αγώνα μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και το δικαίωμά μας στην ευημερία» και μέσω των θεσμικών επαφών της Εθνοσυνέλευσης, την οποία χαρακτηρίζει τον «μοναδικό θεσμό με πολιτική νομιμοποίηση» στη χώρα του. Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, θυμίζει, ψήφισαν 14 εκατομμύρια Βενεζουελανοί και η συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, στην οποία ανήκει, επικράτησε συντριπτικά, ελέγχοντας σήμερα 112 από τις 167 έδρες.

Η Ελλάδα είναι μία από μόνο τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η γραμμή της Αθήνας είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ του καθεστώτος Μαδούρο και της αντιπολίτευσης. Είναι λογική αυτή η θέση;

«Φυσικά και όχι. Η κυβέρνηση του Μαδούρο χρησιμοποιεί τον διάλογο ως πρόφαση ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, χωρίς καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις (με την αντιπολίτευση). Κατά την τρέχουσα κρίση, ο Μαδούρο ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου. Στην απαντητική επιστολή του, ο Πάπας τον αποκάλεσε “κύριο”, όχι “πρόεδρο” και ανέφερε ότι η προηγούμενη προσπάθεια διαμεσολάβησης του Βατικανού απέτυχε επειδή το καθεστώς δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνηθεί. Ζήτησε μάλιστα να γίνουν   (προεδρικές) εκλογές στη Βενεζουέλα, φέτος».

Πώς απαντά στη μομφή που εκτοξεύουν υποστηρικτές του κ. Μαδούρο ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που επιχειρεί πραξικόπημα κατά του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου; «Αυτό είναι εντελώς ψευδές. Ο μόνος που δρα πραξικοπηματικά είναι ο Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εξαιτίας μιας παράνομης εκλογικής αναμέτρησης (το 2018), από την οποία αποκλείστηκαν τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Περισσότερες από 80 χώρες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Τον Ιανουάριο, όταν έληξε η προηγούμενη θητεία του Μαδούρο, ακολουθήσαμε το ρητό γράμμα του συντάγματός μας, που ορίζει ότι αν δεν υπάρχει εκλεγμένος πρόεδρος, τη θέση αναλαμβάνει μεταβατικά ο πρόεδρος της Βουλής».

Ακόμη και σήμερα, σημειώνει ο κ. Σούκρε, «οι βασικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή, στην εξορία ή τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι». Ο ίδιος δεν ανησυχεί ότι τον περιμένει η ίδια μοίρα; «Αυτό είναι πάντα ένα ρίσκο που αντιμετωπίζουμε – κινδυνεύει ακόμη και η ζωή μας», απαντά, επικαλούμενος τον ύποπτο θάνατο του δημοτικού συμβούλου του Καράκας Φερνάντο Αλμπάν τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ βρισκόταν στα χέρια της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βενεζουέλας. Το καθεστώς μίλησε για αυτοκτονία, αλλά ο κ. Σούκρε, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, θεωρεί πως ο Αλμπάν βασανίστηκε μέχρις θανάτου (την υπόθεση ερευνά ο ΟΗΕ).

Η ελληνική κυβέρνηση

Στην επίσκεψή του στη χώρα μας, ο κ. Σούκρε συναντήθηκε με τον ομόλογό του, πρόεδρο της επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών του ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστα Δουζίνα. «Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, και αυτό μας εμπνέει», λέει στην «Κ». «Απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον αγώνα μας. Δεν πρόκειται για αγώνα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά μεταξύ τυραννίας και δημοκρατίας». Στη συνάντησή του με τον κ. Δουζίνα, όπως αναφέρει, μίλησαν για την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «συμφώνησε μαζί μας για την ανάγκη να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη λατινοαμερικανική χώρα. Ο κ. Δουζίνας, σύμφωνα με τον κ. Σούκρε, δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τις θέσεις της αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, την οποία το καθεστώς «δεν μπορεί πια να κρύψει», ο κ. Σούκρε αναφέρει ότι έχει οδηγήσει «περισσότερους από 5 εκατομμύρια Βενεζουελανούς» να φύγουν από τη χώρα. Αν ο Μαδούρο μείνει στη θέση του και η κρίση συνεχιστεί, ο αριθμός αυτός «αναμένεται τον Μάιο του 2020 να φτάσει τα 8,3 εκατομμύρια».

Προ ημερών ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου. Το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει συνδεθεί με τη μάχη μέχρις εσχάτων για την εξουσία, περιπλέκοντας ιδιαίτερα την παροχή της. Τον Φεβρουάριο, το καθεστώς Μαδούρο μπλόκαρε την αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον κ. Γκουαϊδό. Η επιχείρηση του Ερυθρού Σταυρού έχει αντιμετωπίσει και αυτή σημαντική παρενόχληση από κυβερνητικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Σούκρε, «η βοήθεια που τώρα παρέχεται φτάνει για 680.000 άτομα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο συνολικός αριθμός που την έχει ανάγκη φτάνει τα 7 εκατομμύρια». Το ΑΕΠ της χώρας, λέει, έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και κατά σχεδόν 80% σε σύγκριση με την προ Τσάβες εποχή. Πώς γίνεται μία χώρα σαν τη Βενεζουέλα, διερωτάται, «με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όγδοη σε αποθέματα φυσικού αερίου, με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού σε ολόκληρο το ημισφαίριο», να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση; «Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον Μαδούρο και στον σοσιαλισμό που προσπαθεί να επιβάλει στη Βενεζουέλα».

«Δικτατορία»

Ο κ. Σούκρε χαρακτηρίζει το καθεστώς Μαδούρο «δικτατορία», στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται μια «εγκληματική συμμορία». Κατηγορεί τον Νικολάς Μαδούρο ότι στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εγκληματικών οργανώσεων και Κολομβιανών ακροαριστερών ανταρτών, «υπονομεύοντας την ασφάλεια του δυτικού ημισφαιρίου». Επί ημερών Μαδούρο, προσθέτει, η Βενεζουέλα έχει εξελιχθεί σε βασικό σημείο τράνζιτ για τη μεταφορά παράνομων ουσιών στην Ευρώπη (το 60% των ναρκωτικών στην Ευρώπη, λέει, «μεταφέρεται μέσω της Βενεζουέλας»).

Στις αρχές Μαρτίου, κυβερνητικό αεροπλάνο της Βενεζουέλας στον οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος, Χόρχε Αρεάζα, προσγειώθηκε και παρέμεινε κάποιες ώρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τι γνωρίζει για το συγκεκριμένο επεισόδιο;

«Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς Μαδούρο προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά πουλώντας παράνομα τον χρυσό της χώρας σε διάφορα μέρη – στο Ιράν, στην Ανγκόλα… Αλλά το δικαστικό σύστημα είναι πολύ διεφθαρμένο στη χώρα μας, δεν μπορούμε να συλλέξουμε επαρκή στοιχεία για το πού πηγαίνει ο χρυσός. Ολα αυτά σκοπεύουμε να τα ερευνήσουμε…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή