Τεστ DNA για να λυθεί το μυστήριο της «τούφας του Ντα Βίντσι»

Τεστ DNA για να λυθεί το μυστήριο της «τούφας του Ντα Βίντσι»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές του ιταλικού μουσείου θα πραγματοποιήσουν έλεγχο DNA σε μία τούφα μαλλιών, η οποία πιστεύουν ότι ανήκει στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος πέθανε πριν από 500 χρόνια.

Ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του ελέγχου, εκφράζοντας την πεποίθηση τους ότι τα μαλλιά δεν ανήκουν στον Ιταλό καλλιτέχνη.

Ο Ντα Βίντσι πέθανε τον Μαΐο του 1519 και ετάφη κοντά στο κάστρο του Αμπουάζ, κοντά στη γαλλική πόλη Τουρ. Το κάστρο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789 και πολλοί τάφοι, ανάμεσα τους και του Ντα Βίντσι, καταστράφηκαν.

Ο Αλεσάντρο Βετσόζι, διευθυντής του μουσείου Ideal Leonardo da Vinci, στην Τοσκάνη, γενέτειρα του Ιταλού καλλιτέχνη, δήλωσε ότι η τούφα συλλέχθηκε το 1863 στο πλαίσιο βασιλικής αποστολής εντοπισμού της σορού του Ντα Βίντσι.

«Το 1925, ένας Αμερικανός συλλέκτης αγόρασε αυτό το κειμήλιο στο Παρίσι. Αργότερα, λίγο πριν πεθάνει, σε ηλικία 95 ετών, το πούλησε σε άλλον Αμερικανό συλλέκτη», υποστηρίζει ο Βετσόζι.

Ανέφερε ότι το μουσείο πρόκειται να συγκρίνει το DNA του δείγματος, με αυτό μίας ομάδας μακρινών συγγενών του Ιταλού, που είχε ανακαλυφθεί το 2016. Ο έλεγχος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει αν τα απομεινάρια που είχαν ανακαλυφθεί το 1863 στην Γαλλία ανήκουν όντως στον Ντα Βίντσι.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην θεωρούμε δεδομένο το αποτέλεσμα προτού πραγματοποιήσουμε τους ελέγχους», τονίζει ο Βετσόζι.

«Είναι αρκετά απίθανο ότι η τούφα, η οποία παρουσιάστηκε ως θρησκευτικό κειμήλιο, συνδέεται με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι», δήλωσε ο Αϊκ Σμίντ, διευθυντής της γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή