ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βαγδάτη ο Πομπέο για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Στη Βαγδάτη ο Πομπέο για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ-Μάχντι τ, δήλωσε μια πηγή της ιρακινής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ιράκ δεν είχε ανακοινωθεί και γίνεται έπειτα από την ακύρωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο, λόγω «επειγόντων θεμάτων» που έπρεπε να επιλυθούν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η επίσκεψη Πομπέο στο Ιράκ, μια χώρα σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα σήμερα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή βομβαρδιστικών Β-52 στον Κόλπο, σε απάντηση σε πιθανό σχέδιο «επίθεσης» υπό την ηγεσία του Ιράν.

Αυτή η αποστολή δικαιολογείται από «σαφείς και πρόσφατες ενδείξεις ότι οι ιρανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πιθανότατα θα πρόκειται για αεροσκάφη Β-52. Η δύναμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για τη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και μια πτέρυγα βομβαρδιστικών, ως αντίδραση στις «ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις» εκ μέρους του Ιράν αλλά και για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με «αμείλικτη δύναμη» σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, η Τεχεράνη θα ανακοινώσει αύριο ότι θα ξαναρχίσει ένα τμήμα του πυρηνικού προγράμματός της που είχε διακοπεί, σε απάντηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επισκεφτεί έπειτα το Λονδίνο, σύμφωνα με το Φόρειν Οφις, για να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα, από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ