Τσαβούσογλου: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία στέλνει και το δεύτερο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε, επίσης, ότι έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Πορθητή», λέγοντας ότι δεν τα λαμβάνουν σοβαρά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Τσινγκίζ Αϊνταρμέικοβ, σχολιάζοντας  τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για «διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των ‘δύο λαών»’.

Πρόσθεσε ότι «για την Τουρκία και τον "τ/κ λαό" δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η "ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου" ή που υπέγραψε με άλλες χώρες».

Η δημοσίευση των συντεταγμένων που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη η Λευκωσία, ουσιαστικά αποτελούν την ενίσχυση του νομικού και διπλωματικού πεδίου, προς αντιμετώπιση των παράνομων και προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας. Ένα σημείο που ξεχωρίζει στο φάκελο που απεστάλη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,είναι ο χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η επέκταση της ΑΟΖ καθώς και η υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα.

Δείτε αναλυτικά: Ο χάρτης με τις συντεταγμένες που κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ

«Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ε/κ πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του "τ/κ" λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον "τ/κ λαό" τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή». Δήλωσε, επίσης, ότι «καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της "τδβκ" και του "τ/κ λαού". Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα».

Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή», ανέφερε.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας θα μεταφερθούν και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία αύριο Πέμπτη. Στις εργασίες του Συμβουλίου εκτός από το Μέλλον της Ευρώπης και τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το θέμα των προκλήσεων θα τεθεί και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Σίμπιους, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη αναμένεται να κινηθούν στο πνεύμα πως η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά δεύτερη εισβολή που επηρεάζει τις προσπάθειες και για το πολιτικό ζήτημα.

Ο κύκλος των κινήσεων, σε πολιτικό επίπεδο, θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου ο Νίκος Αναστασιάδης πέρα από την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έχουν γίνει και τα μέτρα που έχουν μελετηθεί, θα επιδιώξει τη συναίνεση.

Απάντηση της Eλλάδας για τις συντενταγμένες που είχε καταθέσει η Τουρκία

Ενδειξη του προμελετημένου τρόπου κλιμάκωσης με τον οποίο κινείται η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο είναι οι συντεταγμένες που είχε καταθέσει η Τουρκία με τον μόνιμο αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη να είχε πει ότι έχει δικαιώματα στους 28 με 32 μεσημβρινούς. 

Ενα μήνα αργότερα και πολύ πριν εκδηλωθεί η τουρκική «εισβολή» του Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ, ο επιτετραμμένος στην ΜΕΑ της Ελλάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Δ. Καλαμβρέζος, συντάσσει επιστολή – απάντηση στην γνωστή επιστολή προς τον ΟΗΕ του τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου Φ. Σινιρίογλου της 18ης Μαρτίου, με την οποία ουσιαστικά κατέγραφε το θεωρητικό πλαίσιο της αξίωσης για υπαγωγή της Ανατολικής Μεσογείου στο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρόβαλε τους γνωστούς αυθαίρετους ισχυρισμούς περί διαμοιρασμού της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με εξαφάνιση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα με την επιστολή της 30ης Απριλίου απορρίπτει όλο αυτό το πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι οι συντεταγμένες που αναφέρει η Τουρκία, η 32ο 16’18”  (υποστηρίζει ότι δυτικά αυτής έχει ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στις θαλάσσιες ζώνες) και η 28ο 00’ 00” (ο μεσημβρινός που τέμνει την Ρόδο) είναι «αβάσιμες, αυθαίρετες που αγνοούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες της Δωδεκανήσου».

«Η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι, σύμφωνα με την εδραιωμένη  Αρχή του Δικαίου της θάλασσας, τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα/Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), όπως τα άλλα χερσαία εδάφη. Σύμφωνα με την από καιρού γνωστή  θέση μας, πρέπει να τονιστεί ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ κρατών με αντίθετες ακτές (ηπειρωτικές και νησιωτικές) θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της διεθνούς δικαίου βάσει της Αρχής της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», αναφέρεται στην επιστολή. 

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «η Ελλάδα υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι έχει αυτομάτως και εξαρχής (ipso facto και  ab initio) κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βάσει των σχετικών διατάξεων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, η οποία κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο, καθώς και από την εθνική νομοθεσία». 

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αντικρούει στο σύνολό τους τους προαναφερθέντες Τουρκικούς ισχυρισμούς, τις θεωρεί άκυρες για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες όσον αφορά τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Θα σας ήμουν ευγνώμων  αν κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία 45 και 78 της ημερήσιας διάταξης, και του Συμβουλίου Ασφαλείας, και να το δημοσιεύσετε στο επόμενο τεύχος του Law of the Sea Bulletin». 

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου,ΚΥΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή